54.196.47.145 US
 

Savjet prostornog uređenja prihvatio prostorni plan Kopačkog rita, a zbog problema u obalnom prostoru predložio izmjene zakona

Piše:
ponedjeljak, 15.3.2004. 17:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SAVJET prostornog uređenja Hrvatske prihvatio je Prostorni plan Parka prirode Kopački rit i preporučio Vladi da ga prihvati, a zbog zabrinjavajućeg stanja u prostoru, osobito na obalnom području, Savjet predlaže izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju u kojima je potrebno definirati obalni pojas hrvatskog Jadrana kao posebno vrijednog područja, priopćilo je danas Ministartsvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Savjet također predlaže da se lokalne jedinice obvežu da pri donošenju prostornih planova obalnog pojasa moraju ishoditi dozvole Ministarstva.

Savjet je taj stav zauzeo koncem veljače, raspravljajajući o prostornom uređenju Grada Makarske. Nakon detaljnog upoznavanja s prostornim planom, predstavkama građana, potencijalnih investitora i izrađivača prostornog plana, Savjet je upozorio kako je veliki broj dostavljenih primjedaba na prijedloge prostornih planova najčešće rezultat kašnjenja u donošenju prostorno planskih dokumenta i nekvalitetnog tumačenja važećih dokumenata.

Prostorni plan parka prirode Kopački rit pruža okvir za održivo korištenje i uređivanje prostora i kvalitetna je podloga za upravljanje prostorom tog parka, mišljenja je Savjet.

U prostornom planu zadržane su ljudske i gospodarske komponente koje ne ugrožavaju temeljne vrijednosti prostora, navodi se u priopćenju.

Savjet je također zaključio da iz Parka prirode Kopački rit ne treba isključivati pojedine djelatnosti koje se mogu uskladiti sa zaštitom područja, posebno ne one tradicijskog obilježja koje omogućavaju egzistenciju lokalnog stanovništva.

Plan omogućava zaštitu prirodnih i kulturnih dobara na temelju daljnjih istraživanja koja su regulirana podzakonskim aktima i izrađen je u suradnji sa svim relevantnim tijelima pojedinih resora i lokalnim stanovništvom, pa je stoga neophodno da se sve daljnje akcije provode po istom načelu suradnje i koordinacije, zaključio je Savjet.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije