SCG prosvjedovala zbog postavljanja spomen ploče Mili Budaku

POMOĆNIK ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Dušan Crnogorčević u četvrtak je u Beogradu pozvao hrvatskog veleposlanika Tončija Staničića, te mu izrazio prosvjed i zatražio objašnjenje u vezi otkrivanja spomenploče Mili Budaku.

Ministarstvo vanjskih poslova RH, u povodu poziva hrvatskom veleposlaniku u Srbiji i Crnoj Gori radi iskazivanja prosvjeda povodom otkrivanja spomen-ploče Mili Budaku u Sv. Roku, na upit Hine istaknulo je da je Vlada RH "pravodobno i samoinicijativno osudila postavljanje spomenute ploče i zatražila od nadležnih tijela njezino uklanjanje".

"Vlada RH, kao i vodeće političke stranke, ocijenili su da je riječ o postupku koji nanosi štetu Republici Hrvatskoj, nacionalnim interesima i ciljevima zemlje, te opterećuje odnose na lokalnoj razini", nastavlja MVP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ministarstvo naglašava da su sve navedne ocjene Vlade RH izraz vlastite odgovornosti spram povijesnih zbivanja i nacionalnih interesa, te smatra da slučaj spomenute spomen-ploče ne treba dovoditi u kontekst uzajamnih odnosa Hrvatske i Srbije i Crne Gore, koji se dobro razvijaju", zaključuje MVP u odgovoru Hini.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore na svojoj je internet-stranici objavilo da je pomoćnik ministra vanjskih poslova SiCG Dušan Crnogorčević u četvrtak pozvao hrvatskog veleposlanika u Beogradu Tončija Staničića te mu "izrazio protest i zatražio objašnjenje povodom otkrivanja spomen ploče Mili Budaku, ideologu nacističko-ustaškog pokreta".

Crnogorčević je, prema istom izvoru, izrazio očekivanje da će "nadležni hrvatski organi u najskorije vrijeme ukloniti postavljeno obilježje".

Spomen-ploču doglavniku NDH-a Mili Budaku postavila je u noći na nedjelju 22. kolovoza uz ogradni zid župne crkve u Svetom Roku skupina hrvatskih iseljenika iz Kanade, a njezino je postavljanje izazvalo brojne reakcije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara