SCG: Usvojen Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama

SKUPŠTINA Srbije usvojila je u utorak navečer Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, po kojem se nasilničko ponašanje na sportskim priredbama smatra kaznenim djelom.

Prema usvojenom Zakonu, organizator sportske priredbe bit će dužan osigurati tehničku opremu za praćenje i snimanje ponašanja navijača, dok je policija ovlaštena da udalji svakoga "iz čijeg bi se ponašanja moglo zaključiti da je sklon nasilničkom i nedoličnom ponašanju".

Na udaru Zakona naći će se navijači koji sudjeluju u obračunu ili napadaju sudionike sportskih manifestacija, koji bacaju na teren ili u gledalište predmete koji mogu ugroziti nečije živote ili imovinu, koji izazivaju mržnju i netrpeljivost, oštećuju sportski objekt, opremu, uređaje i instalacije na njemu, koji izazivaju nered prilikom dolaska, odnosno odlaska sa sportskog objekta, remete tijek priredbe, upadaju na teren, službene prostorije, službene ulaze, ili u dio gledališta namijenjen protivničkim navijačima, te unose i upotrebljavaju alkohol i pirotehnička sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi tretira se kao kazneno djelo, a za najblaži oblik djela predviđena je kazna od tri mjeseca do jedne godine zatvora. Ako se djelo izvrši u skupini, sudionicima prijeti zatvor od šest mjeseci do tri godine, a kolovođama jedna do pet godina zatvora.

Zakon predviđa i prekršajnu odgovornost (do 60 dana zatvora), a uz zatvorsku kaznu može se izreći i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja sportskim priredbama, po kojoj se osoba kojoj je mjera izrečena mora javiti u policijsku stanicu neposredno prije početka sportskog događaja, gdje će biti zadržana do kraja utakmice. Mjera se može izreći na period od tri mjeseca do godine dana, a izriče se obavezno onima koji ponove prekršaj.

Zakon predviđa i visoke novčane kazne za sportske saveze, društva, klubove i organizacije, te odgovorne osobe u njima, koji naprave propuste, odnosno ne poduzmu propisane mjere pri organizaciji sportskih priredbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara