Schroeder u Sočiju s putinom o Čečenskom pitanju

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder stigao je u ponedjeljak u Soči na Crnom moru gdje bi se tijekom večeri trebao neformalno sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u utorak im se treba pridružiti i francuski predsjednik Jacques Chirac.

Dvojica političara trebala bi razmotriti bilateralne rusko-njemačke odnose, kao i aktualna međunarodna pitanja, rekao je Putinov savjetnik za vanjsku politiku Sergej Prihodko.

Chirac je morao za utorak pomaknuti odlazak iz Pariza zbog otmice dvojice francuskih novinara u Iraku.

Pretpostavlja se da će njemački kancelar tražiti od ruskog predsjednika Putina da se potrudi pregovorima postići rješenje sukoba u Čečeniji, drži jedan čelnik njegove stranke SPD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako Rusija želi surađivati s Europom, ne smije u toj republici "kršiti ljudska prava", rekao je Rudolf Bindig, koji je i stručnjak za čečenska pitanja u Vijeću Europe.

Od drži da čečenski predsjednički izbori održani u nedjelju "nipošto nisu bili demokratski" te ističe da je sudjelovanje promatrača "bilo neizvedivo" zbog nezadovoljavajućih sigurnosnih uvjeta.

Kandidat kojeg podržava Kremlj, Alu Alhanov, izabran je u nedjelju za čečenskog predsjednika s više od 73 posto glasova.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara