23.20.240.193 US
 

SDP predlaže da kazneno djelo bude "neovlašteno posjedovanje više od neznatne količine droge"

Piše:
ponedjeljak, 9.2.2004. 15:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KLUB zastupnika SDP-a najavio je danas da će Hrvatskom saboru predložiti izmjene važećeg Kaznenog zakona, kako bi se posjedovanje malih količina droge za osobnu uporabu tretiralo kao prekršaj, i umjesto zatvorskom, kažnjavalo visokim novčanim kaznama.

Hrvatski sabor je, u proljeće prošle godine, donio novi Kazneni zakon, koji je posjedovanje malih količina droge za osobnu uporabu tretirao kao prekršaj, ne precizirajući pritom što znači "male količine", ali je taj zakon zbog proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud, a na snagu je ponovno stupio stari zakon.

SDP-ovci podsjećaju da taj "stari" zakon jednako tretira posjedovanje malih količina droge i njezinu organiziranu preprodaju.

Po tom zakonu, "za nekoga zatečenog s jointom predviđena je kazna od jedne godine zatvora, a ista je kazna predviđena i za osobu koju se zatekne s 100 kilograma heroina", ustvrdio je SDP-ovac Šime Lučin, na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru.

Upozorio je da je kod više od 70 posto osoba koje su prošle godine prepraćene zbog posjedovanja droge nađena mala količina lakih droga, te da takve slučajeve sudovi najčešće ne procesuiraju.

Takvu zakonsku regulativu Lučin smatra beskorisnom, jer, kako je kazao, ne potiče edukaciju i liječenje ovisnika, niti suzbija ilegalno tržište narkotika.

SDP stoga predlaže da se Kaznenim zakonom predvide kazne za "neovlašteno posjedovanje više od neznatne količine droge", pri čemu bi o tome što je "neznatna količina" odlučilo Ministarstvo pravosuđa, podzakonskim aktom.

Posjedovanje neznatnih količina droge kažnjavalo bi se visokim novčanim kaznama, što bi, po Lučinu, smanjilo broj zloporaba.

Procesuiranje organizirane preprodaje droga bi, po prijedlogu SDP-a, trebao voditi USKOK, a sudjelovanje u tom djelu kažnjavalo bi se zatvorskom kaznom od najmanje tri godine.

Upozorio je i na zakonske nejasnoće oko uništavanja zapljenjene droge, zbog čega MUP na skladištenje i čuvanje troši velik novac, a javnost sumnja u zloporabe.

Lučin predlaže da se pri Vladi osnuje Povjerenstvo koje bi odlučivalo o uništavanju ili ustupanju zapljenjenih droga.

"Nadamo se da će se, do primjene izmijenjenog Zakona, otvoriti i prikladna spalionica otpada", dodao je.

Na pitanje zašto tako precizne zakonske odredbe nije predložio prošlom sazivu Sabora, dok je bio ministar unutarnjih poslova, Lučin je odgovorio kako "tada nije bilo političke volje" i najavio da će potporu predloženim izmjenama zatražiti od svih oporbenih klubova u Saboru.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije