54.224.234.8 US
 

Šeks: Hrvatska potpuno prihvaća odgovornost za nastavak realizacije europskog projekta

Piše:
srijeda, 4.2.2004. 17:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA je, kao jedina zemlja obuhvaćena Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP) koja je aplicirala za članstvo u Europsku uniju (EU), u jedinstvenom položaju u odnosu na proces pristupa Uniji i u potpunosti prihvaća svoj dio odgovornosti za nastavak realizacije europskog projekta kroz ispunjavanje kopenhaških i drugih relevantnih kriterija, rekao je u srijedu u Budimpešti predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

U govoru na drugoj radnoj sjednici pod nazivom "Parlamentarna suradnja proširene Unije i zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja" u sklopu 16. susreta predsjednika Europskog parlamenta (EP) s predsjednicima zemalja koje sudjeluje u procesu proširenja EU, Šeks je posebno istaknuo spremnost Hrvatske na suradnju s Haaškim sudom.

"Posebno bih želio naglasiti hrvatsku spremnost za punu suradnju s Haaškim sudom koja će, nadamo se, biti prepoznata i u idućem izvješću glavne tužiteljice", rekao je Šeks na skupu koji je okupio predsjednike parlamenata deset zemalja koje 1. svibnja ulaze u punopravno članstvo Europske unije, triju zemalja kandidata i po prvi put, predsjednike zemalja obuhvaćenih Procesom o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Buduće proširenje EU Šeks je ocijenio povijesnim ustvrdivši kako smo "mi naraštaj privilegiranih koji je svjedočio rušenje zidova i živi s idejom o novoj Europi bez granica".

Izrazio je uvjerenje da slijedeći val proširenja treba promatrati kao korak u procesu jer se cijeloj regiji jugoistočne Europe mora dati europska perspektiva. "Teško je zamisliti zajedničku europsku kuću u kojoj su neke sobe zaključane ili zapuštene", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je nadu da će Hrvatska u lipnju dobiti status zemlje kandidata i najavio energični nastavak svih reformi kako bi Hrvatska bila spremna preuzeti obveze članstva u EU do 2007. ili 2008. godine.

Govoreći o budućoj suradnji proširene Unije i zemalja PSP-a, Šeks je rekao da se uskoro očekuje odluka Europskog parlamenta o budućnosti izaslanstva EP-a za jugoistočnu Europu. "Hrvatska podupire uspostavu pojedinačnih izaslanstava EP za suradnju sa zemljama PSP-a jer se time potvrđuje načelo individualnog pristupa i adekvatno odražva napredak u odnosima Hrvatske i EU", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Podsjetivši kako je Hrvatska uvijek dobivala značajnu potporu EP u ostvarivanju svojih ciljeva, Vladimir Šeks izrazio je nadu da će se to nastaviti i u budućim pitanjima poput, preporuke EP o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU, te mišljenju Europskog parlamenta o novom instrumentu predviđenom za zemlje PSP-a - europskom partnerstvu.

Isto je tako, izrazio nadu u potporu Europskog parlamenta zemljama PSP-a pri donošenju odluka o odgovarajućim financijskim sredstvima za njihovu integraciju u EU.

Ustvrdivši da Hrvatska potpuno podupire daljnje jačanje svih oblika suradnje zemalja PSP-a i proširene EU te svekolike parlamentarne suradnje, Šeks je istaknuo posebnu zainteresiranost za "jačanje suradnje s parlamentima zemalja koje će uskoro pristupiti EU kako bi se mogli učiti iz njihovih iskustava".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije