54.161.45.156 US
 

Šeks opovrgava da je najavio reduciranje saborskih sjednica

Piše:
petak, 20.2.2004. 18:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks opovrgnuo je danas tvrdnje parlamentarne oporbe da je prošlotjednim istupom na Hrvatskom radiju najavio reduciranje saborskih sjednica, te odmak od parlamentarizma ka kancelarskom sustavu.

Šeks je, nakon današnje sjednice saborskog Predsjedništva, ustvrdio da za Hrvatski radio nije izjavio da je parlament "brbljaonica", kako su protumačili neki oporbeni zastupnici, nego da je rekao kako će se, kao predsjednik Sabora, koristiti svim instrumentima koje mu pružaju Ustav, zakoni i saborski Poslovnik, kako bi "zaštitio dostojanstva Sabora i spriječio da se pojedinci iz stranke iživljavaju svojim praznim istupima i nesadržajnim prijedlozima i tako redikuliziraju parlament".

"Nisam Sabor nazvao brbljaonicom, kako mi se imputira, nego sam kazao kako neću dopustiti da se on pretvori u brbljaonicu. Samo želim da Sabor bude mjesto na kojem će se, sukladno Poslovniku, voditi racionalne rasprave", kazao je Šeks, podsjećajući da je prošli saziv trpio česte kritike javnosti, upravo zbog neozbiljnosti rasprava.

Na primjedbu novinara da je u takvim raspravama sudjelovao i HDZ, Šeks je rekao " nitko nije bez odgovornosti".

Otklonio je primjedbe da želi opstruirati rad oporbe, marginalizirati Sabor i da promiče kancelarski sustav, za što su ga optužili Milanka Opačić (SDP) i Miroslav Rožić (HSP).

"Ta je bojazan neutemeljena, što će uskoro pokazati i praksa. Svima će sve biti dopušteno, ali mora postojati red", kazao je Šeks, naglašavajući potrebu strogog poštivanja saborskog Poslovnika.

Podsjetio je da ni prošli saborski saziv na početku svog mandata nije zasjedao učestalo.

"Sabor će raditi tempom koji mu nametnu prispjeli zakonski prijedlozi i raspravljat će ih u primjerenom roku, a svi će prijedlozi biti uvršteni u dnevni red, ako to glasovanjem ne odbije kvorum", naglasio je.

Na najavu Milanke Opačić da bi SDP mogao zatražiti da se o njegovu (Šeksovu) istupu na Hrvatskom radiju povede saborska rasprava na početku iduće sjednice, Šeks je kazao kako će taj prijedlog SDP-a dati na glasovanje.

Prijedlog deklaracije o slobodi izražavanja stavova i uvjerenja u Hrvatskom saboru, što ga je u saborsku proceduru uputio Klub HSP-a, Šeks je ocijenio bespotrebnim, budući da je, smatra, "sloboda govora dobro propisana Poslovnikom".

Potvrdio je da je primio pismo u kojem SDP-ovac Šime Lučin traži da se izjasni jesu li vanjski članovi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Željko Horvatić i Davor Derenčinović u sukobu interesa, budući da istodobno sudjeluju u radnoj skupini Ministarstva pravosuđa za izradu izmjena Kaznenoga zakona.

"Na to pitanje mora odgovoriti Povjerenstvo", rekao je Šeks. Podsjetio je da će Povjerenstvo idući tjedan donijeti Pravilnik o radu, u kojem bi se, među ostalim, trebalo riješiti i to pitanje, te je izvijestio da je Predsjedništvo Povjerenstvu danas dodijelilo prostorije za zaseban ured i tajnicu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije