ŠEKS S PREDSJEDNIKOM NACIONALNOG VIJEĆA AUSTRIJSKOG PARLAMENTA

Predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Andreas Kohl izrazio je u utorak, u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, snažnu podršku hrvatskom putu u Europsku uniju. L

"Hrvatska treba što je moguće prije pristupiti Europskoj uniji. Učinit ćemo sve što možemo kako bi je imali što prije u europskoj obitelji država", rekao je Andreas Kohl nakon razgovora s hrvatskim gostom.

Kohl je također izrazio uvjerenost da će hrvatska Vlada na čelu s premijerom Ivom Sanaderom ispuniti sve potrebne uvjete za pristup EU, uključujući i suradnju s Haagom kao glavni politički uvjet.

Šeks je to potvrdio, ističući da "smo u nešto više od ova dva mjeseca uvjeravali sve u Europi i svijetu, a uvjeravamo i dalje, da smo ispunili lavovski dio kopenhaških kriterija i političke pretpostavke kako bi se dobilo pozitivno mišljenje".

"Ispunjavamo i specifične uvjete, među koje spada i potpuna suradnja s haškim Tribunalom", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šeks je nadalje izrazio zadovoljstvo što se posjetom Austriji nastavljaju i produbljuju "izvrsni odnosi između dva parlamenta i dvije tradicionalno prijateljske države".

Na sastanku je dogovorena suradnja odbora dvaju parlamenata, primjerice Odbora za europske integracije, za gospodarstvo, te Odbora za vanjsku politiku.

Kao jedino otvoreno pitanje između dvije države spomenut je ugovor o restituciji, odnosno obeštećenju Austrijanaca koji su nakon Drugoga svjetskog rata napustili Hrvatsku. Očekuje se da će taj ugovor biti ratificiran u oba parlamenta do kraja godine.

Kohl je prihvatio poziv za uzvratnim posjetom Zagrebu.

(Hina) xspđ yvk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara