ŠEKS U SRIJEDU U BUDIMPEŠTI NA SASTANKU PREDSJEDNIKA PARLAMENATA

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u srijedu će u Budimpešti sudjelovati na susretu predsjednika Europskog parlamenta s predsjednicima parlamenata zemalja sudionica procesa proširenja Europske unije.

Riječ je o tradicionalnom susretu koji se počeo održavati 1995. godine, a sastanak u glavnom mađarskom gradu bit će 16. po redu. Posebnost ovogodišnjeg skupa je u tome što će u njegovu radu sudjelovati predsjednici parlamenata 10 zemalja koje 1. svibnja pristupaju EU (Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka, Slovenija), triju zemalja kandidata (Bugarska, Rumunjska, Turska) i pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, SiCG)

U gotovo desetljetnom postojanju, taj forum je uvelike pomogao u jačanju međuparlamentarnih odnosa zemalja aplikanata i Europskog parlamenta i dao velik dorinos uspjehu procesa proširenja.

Sastanak u Budimpešti otvorit će predsjednica mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili, a u prijepodnevnom dijelu sudionici će raspravljati na temu "Europska unija prije proširenja" nakon uvodnih izlaganja predsjednika EP Pata Coxa i predsjednika Odbora za vanjsku politiku EP Elmara Broka.

Predsjednike parlamenata potom će primiti mađarski predsjednik Ferenc Madl, koji za njih priređuje i ručak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne će se održati druga radna sjednica na temu "Parlamentarna suradnja proširene unije i zemalja zapadnog Balkana" na kojoj će uvodnu riječ dati voditeljica izaslanstva EP za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack, a susret će završiti usvajanjem zajedničke izjave.

Kako je najavljeno iz njegovog ureda, predsjednik Hrvatskog sabora će u Budimpešti, osim izlaganja i sudjelovanja u raspravi, na marginama skupa obaviti i niz blateralnih susreta s predsjednicima parlamenata zemalja sudionica.

Hrvatko izaslanstvo u Zagreb se vraća u četvrtak.

(Hina) dam sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara