54.92.173.9 US
 

Seminar "Uloga i značaj vojnog novinarstva u demokratizaciji Oružanih snaga"

Piše:
srijeda, 19.5.2004. 12:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SEMINAR "Uloga i značaj vojnog novinarstva u demokratizaciji Oružanih snaga" priređen je danas u sjedištu Glavnog stožera Oružanih snaga HV-a za časnike za odnose s javnosti u postrojbama OSRH.

Sudionici skupa su, ustvrdivši da je važno neprekidno komuniciranje MORH-a i pripadnika OS-a s javnosti, istaknuli da je to u načelu dobro, ali da nema razloga zadovoljstvu jer se u MORH-u i OS-u traže senzacije, površno se o njima izvještava, a kadšto se bilježe i osobna nezadovoljstva.

Rečeno je i da se o profesionalizaciji vojske u Europi već godinama raspravlja, a da se u Hrvatskoj ta i druga važna vojna i obrambena pitanja u civilnim glasilima uglavnom zaobilaze.

Glavni urednik "Hrvatskog vojnika" Željko Stipanović predstavio je hrvatski vojno-stručni časopis koji je počeo izlaziti 1991. i dao "trajan pečat danima Domovinskog rata na koje smo s pravom ponosni". Stalno prati i razvoj vojne tehnologije i obrambena iskustva drugih vojski u svijetu, ali i kako žive i što rade pripadnici HV-a u mirovnih misijama, primjerice u Zapadnoj Sahari, dodao je.

Osim za pripadnike Oružanih snaga taj je časopis namijenjen i čitateljima koje zanima vojna problematika pa ih je od ukupne naklade od 6000 primjeraka na tržištu 1500.

Časnici za odnose s javnosti pozitivnim su ocijenili što je na stranicama tih časopisa i vojna znanost našla svoje mjesto, istaknuvši da je to tema koju treba i dalje popularizirati.

Na skupu je bilo riječi i o iskustvima u ratnom novinarstvu, vojsci i civilnim medijima, hrvatskom jeziku i vojnom nazivoslovlju, radu s novinarima u postrojbi, pozitivnoj komunikaciji s javnošću u modernim vojskama i slobodi medija. Među predavačima su bili i profesori s Fakulteta političkih znanosti Tomislav Jantol, Marina Mučalo, Stjepan Malović i drugi.

Seminar je organizirao kabinet načelnika Glavnog stožera HV-a.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije