54.80.10.56 US
 

senj: o referendumu za pripajanje grada primorsko-goranskoj županiji

Piše:
petak, 27.12.2002. 14:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik Senja Darko Fekeža i Milan Devčić (obojica HNS) na današnjoj su konferenciji za novinare govorili o nedavnoj odluci Vijeća o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani trebali očitovati je li Senju mjesto u Ličkosenjskoj ili Primorskogoranskoj županiji.

Predsjednik Gradskog vijeća Fekeža odbacio je tvrdnju nedavno izrečenu na konferenciji za novinare HDZ-a grada Senja da je prijedlog raspisivanja referenduma pokrenuo HNS. Prijedlog su potpisali svi vijećnici koalicije stranaka (HNS, SDP i nezavisni) koji obnašaju gradsku vlast, pa se HDZ-ova sumnja o inicijativi za donošenje odluke može tumačiti i kao razlog da se stvori zabuna u građana što je zacrtana politika i stajalište HNS-a, istaknuo je Fekeža.

´Donesena odluka na sjednici Gradskog vijeća o raspisivanju referenduma nešto je drugo. Građani se pitaju žele li da se pokrene postupak za izdvajanje iz Ličko-senjske i pripajanje Primorsko-goranskoj županiji. Ako građani ne iziđu u dovoljnu broju na referendum ili ako se referendumom usprotive pokretanju postupka o izdvajanju iz Ličko-senjske županije, nitko neće niti ima pravo pokrenuti daljnji postupak. Ali ako građani glasuju za pokretanje postupka izdvajanja, tada je obveza predstavničkog tijela koje je raspisalo referendum pokrenuti postupak izdvajanja´, rekao je Fekeža. Pri tomu se upitao postoji li bilo koji demokratskiji način da se ispuni želja građana osim referendumom.

Na upit da objasni argumente za odluku o raspisivanju referenduma za izdvajanje grada Senja iz Ličko-senjske i pripajanje Primorsko-goranskoj županiji gradonačelnik Milan Devčić odgovara: ´Čini nam se da već dugo godina naši građani izražavaju nezadovoljstvo time što je grad Senj ušao u Županiju u kojoj je sada. Je li tako, vidjet će se na referendumu, ali često nas građani pitaju što ćemo i kada poduzeti da se to stanje promijeni´, rekao je Devčić.

Zamoljen da komentira odluku Gradskog vijeća o raspisivanju referenduma koji će se održati 19. siječnja sljedeće godine, ličko-senjski župan Milan Jurković (HDZ) ističe da je demokratsko pravo građana da odlučuju o tome jesu li za izdvajanje iz jedne i priključenje drugoj županiji, međutim ´grad Senj u ovome trenutku treba raspravljati i rješavati druga, važnija pitanja, a ne trošiti vrijeme na stvari koje su možda i zakonski upitne´.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije