Šeparović: Markač se osjeća dobro nakon obavljenog zahvata

GENERAL Mladen Markač osjeća se dobro nakon manjeg operativnog zahvata propuhivanja srčane arterije koji mu je obavljen u četvrtak navečer u bolnici u Haagu, u koju je prebačen nakon što mu je pozlilo u pritvoru Haškog suda, izjavio je u petak njegov odvjetnik Miroslav Šeparović.

"Markač se dobro se osjeća, izvršili su mu propuhivanje (dilatiranje) arterije, a i šećer mu se snizio", rekao je u telefonskom razgovoru odvjetnik Šeparović, dodajući da ga je o tome obavijestio hrvatski konzul u Nizozemskoj Luka Alerić koji je danas posjetio Markača u pritvoru Haškog suda (ICTY).

"Nije to bila klasična operacija, već manji operativni zahvat nakon kojeg je Markač na vlastiti zahtjev vraćen u pritvor", dodao je.

Nakon obavljene dilatacije Markaču su liječnici najavili da će mu isti zahvat uskoro izvesti i na drugoj koronarnoj arteriji, rekao je Šeparović.

Šeparović i drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić, zabrinuti su zbog zdravstvenog stanja svog branjenika koji je do sada doživio dva srčana udara a ima i visoki šećer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moram priznati da smo dosta zabrinuti. To je već drugi puta da mu je pozlilo. Prvi puta se to dogodilo nakon statusne konferencije 1. travnja", rekao je Šeparović.

"Njemu je potrebno bolničko liječenje, kako, s obzirom na dva infarkta i šećer, ne bi došlo do težih posljedica", ocijenio je.

Pred ICTY-em je 1. travnja održana rasprava o zahtjevu Markača i generala Ivana Čermaka za privremeno puštanje na slobodu, na kojoj je najavljena skora odluka sudskog vijeća. Odluka se očekivala ovih dana ali ona do Velikog petka, kada ICTY ne radi, nije objavljena.

Prilikom Markačeve dobrovoljne predaje Haškom sudu 11. ožujka, upravi pritvora predana je sva njegova medicinska dokumentacija.

Generali Markač i Čermak optuženi su za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene protiv srpskih civila na kninskom području tijekom i nakon operacije Oluja 1995. Dobrovoljno su se ICTY-u predali 11. ožujka, a dan kasnije su se na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnili da nisu krivi ni prema jednoj od šest točaka optužnice.

Dilatacija koronarne arterije je zahvat koji obično traje 15-ak minuta, nakon čega se propisuje 24-satno mirovanje. Izvodi se kateterom, uvedenim kroz venu u nozi, kojim se uz pomoć kontrasta (radioaktivni jod) srčana arterija proširuje na mjestu suženja, navode medicinski stručnjaci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara