Sharon doputovao u Sjedinjene Države

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon stigao je u nedjelju kasno navečer u trodnevni posjet Sjedinjenim Državama posvećen mirovnom procesu između Izraelaca i Palestinaca.

U sklopu posjeta Sharon će se u utorak sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, a u srijedu s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyom.

To je osmi Sharonov posjet Sjedinjenim Državama od njegova stupanja na dužnost u ožujku 2001. godine.

Prije Sharona u Washingtonu je boravio palestinski premijer Mahmoud Abbas. Primivši ga u petak u Bijeloj kući, američki predsjednik pohvalio je "njegovu viziju i hrabrost".

Očekuje se da će izraelski premijer biti izložen pritiscima američke administracije da provede međunarodni mirovni plan koji predviđa uspostavu neovisne palestinske države do 2005. godine.

Jedan izraelski dužnosnik koji je putovao zajedno sa Sharonom objavio je ranije da će Izrael idućeg tjedna osloboditi 540 Palestinaca, uključujući i 210 islamskih militanata. Prema njegovim riječima, među njima će biti i 210 zatvorenika poveznih s Arafatovim Fatahom te 120 kriminalaca. Svi oni nisu bili upleteni u napade na Izraelce.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prvi put da je Izrael objavio tako precizne brojke.

Palestinski ministar informiranja Nabil Amr pozdravio je tu vijest, ne odustajući ipak od zahtjeva za oslobađanjem svih 6.000 palestinskih zatvorenika.

Uoči Sharonova posjeta Washingtonu, izraelska vojska počela je također uklanjati cestovne blokade na Zapadnoj obali i većem broju Palestinaca izdane su dozvole za rad u Izraelu. Najavljeno je i povlačenje izraelske vojske iz još dva grada na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska već se povukla iz Betlehema i sa vsjevera pojasa Gaze.

Jedno od središnjih pitanja u razgovorima izraelskog premijera s američkim dužnosnicima bit će sporna izgradnja zida na Zapadnoj obali, kojim Izrael želi spriječiti ulazak palestinskih bombaša samoubojica.

Očekuje se i da će Sharon lobirati za veći američki pritisak na Abbasa da razoruža palestinske militantne skupine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara