Šibenik: Udruga razvojačenih branitelja o iseljenju udruge

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Vladimir Gojanović kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku kako ih iz prostora u državnom vlasništvu "tjera sprega lokalnoga političkog i gospodarskog kriminala te da će biti prva udruga proizašla iz Domovinskog rata koju se deložira i tjera na prestanak djelovanja".

Konferencija je sazvana u povodu odluke o prisilnu iseljenju iz prostora u Šibeniku kojim se ta udruga koristi pet godina, rečeno je.

Po tvrdnjama predsjednika Udruge Gojanovića stečajni upravitelj Remontnog brodogradilišta u Šibeniku nelegalno je to poduzeće uknjižio kao vlasnika čestice na kojoj se nalazi prijeporni prostor i to, kako je kazao, potporom donedavne koalicijske gradske vlasti kojoj je i sam pripadao. On je tužio grad Šibenik za stjecanje vlasništva nad česticom na kojoj se nalazi zgrada s prijepornim prostorom, grad se tomu nije suprotstavio, a zatim je taj prostor prodao Županijskom odboru HDZ-a.

Gojanović ističe kako imaju mnogo dokaza da je riječ o državnom vlasništvu koje je protupravno prisvojeno te da je Udruga zbog toga uložila sudsku tužbu, ali da je Visoki trgovački sud presudio da se u taj postupak osim države nitko nema pravo miješati. Gradnju zgrade s tim prostorom prije rata financirala je bivša JNA, a njime su se koristili radnici tadašnjeg Mornaričko-tehničkoga remontnog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gojanović u ime Udruge navodi kako Remontno brodogradilište nije pravni sljednik MTRZ-a, pa nije ni moglo postati vlasnikom tog prostora. Pravnim sljednikom ga je proglasila Vlada 1992. Uredbom, a to je, kako drže, politički, a ne pravni akt. Udruga se poziva i na mišljenje Trgovačkog suda u Splitu, a ima, kaže, i dokument Ureda za upravljanje državnom imovinom po kojem je riječ o prostoru u državnom vlasništvu. Gojanović je dodao da su pomoć tražili od mjerodavnih ministarstava i u prošlom, i u sadašnjem sazivu, koja su im obećala pomoć.

Ministarstvo obrane je navodno od državnog odvjetništva zatražilo da podnesu tužbu zbog uknjižbe RBŠ-a na taj prostor, ali se to nije dogodilo, rekao je Gojanović. Kazao je i da su Ministarstvu obitelji i branitelja poslali kronološko izvješće s 30 dokaza da je riječ o prostoru u državnom vlasništvu.

Istaknuo je i da im je, kad su Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izvijestili da su dobili rješenje o prisilnu iseljenju, na kraju savjetovano da se nagode s kupcem prostora, Županijskim odborom HDZ-a. "To bi značilo da je Udruga pristala na gospodarski kriminal u cilju pljačkanja državne imovine da se kao do sada slobodna i neovisna udruga prodala jednoj stranci", zaključio je Gojanović.

Deložacija Udruge zakazana je za 27. veljače.

Inače, članovi Udruge od rujna prošle godine, kad je Remontno brodogradilište u stečaju promijenilo bravu na ulaznim vratima pa su mogli ući samo uz pomoć policije, danonoćno dežuraju u tom prostoru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara