Šibenik: Udruga razvojačenih branitelja podnijela zahtjev za ostavkama

Hrvatska udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata (HURBDR) sa sjedištem u Šibeniku podnijela je zahtjev za neopozivim ostavkama ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, državnog tajnika tog ministarstva Tomislava Ivića i ministra obrane Berislava Rončevića jer su se "indiferentno odnosili prema upozorenjima te udruge da je u Šibeniku otuđen i protupravno prodan nekadašnji vojni poslovni prostor koji je u državnom vlasništvu, a što je za posljedicu imalo deložiranje te udruge".

Izvijestio je to na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Gojanović, predsjednik HURBDR-a.

Stan je, kao svoje vlasništvo, prodalo šibensko Remontno brodogradilište u stečaju, a kupio ga je Županijski odbor HDZ-a. Prije toga tim se prostorom koristio HURBDR, na temelju ugovora potpisanog s Upravom Remontnog brodogradilišta, ali je nakon prodaje iz njega deložiran.

Gojanović tvrdi da je prodaja protuzakonita jer je to državna imovina, a ne vlasništvo Remontnog brodogradilišta i da su na vrijeme o svemu obavijestili oba ministarstva koja nisu poduzela ništa da se to spriječi. Razvojačeni branitelji pozivaju se na vladinu odluku iz 1991. godine, po kojoj sva imovina, koja je bila vlasništvo JNA, prelazi u vlasništvo Republike Hrvatske, a taj je prostor, kao i zgradu u kojoj se on nalazi, prije rata izgradila JNA. Ističu i da je tu protupravnu prodaju odobrila Vlada zbog čega protiv nje pripremaju ustavnu tužbu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je udruga uputila i zahtjev svim klubovima u Hrvatskom saboru da se preispita zakonitost prodaje tog prostora te tvrdi da su političko manipuliranje i stranački interesi u ovom slučaju imali prednost pred zaštitom zakonitosti.

"Ministri su svjesno zloupotrijebili svoj položaj jer su od nas zaprimili argumentirane elaborate o tom slučaju i zataškali ih kako bi tu protupravno prisvojenu državnu imovinu mogli kupiti njihovi kolege iz HDZ-a", rekao je Gojanović.

(Hina) xdf ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara