Simboličnim činom vraćanja proteze branitelju Darku Bešteku premijer Sanader i ministrica Kosor obećali vratiti dostojanstvo braniteljima i svim stradalnicima

HRVATSKOM ratnom vojnom invalidu Darku Bešteku danas je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, u nazočnosti i premijera Ive Sanadera vratila protezu koju je Beštek, prosvjedujući zbog neprimjerenog odnosa prema hrvatskim braniteljima prije gotovo četiri godine vratio tadašnjem ministru branitelja Ivici Pančiću koji ga je stavio na popis lažnih invalida.

"Vlada je ovim činom ispravila jednu nepravdu i na simboličnoj smo razini istaknuli da ćemo vratiti dostojanstvo i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima", rekao je premijer Sanader.

Kao što su 1991., pa sve do oslobođenja hrvatskih okupiranih područja bili spremni dati i najveće žrtve, hrvatski branitelji su jednako tako spremni i razumijeti situaciju u kojoj se država nalazi, rekao je Sanader i dodao da svaka vlast mora voditi računa da prije svega braniteljima treba pristupati s dužnim poštovanjem jer su to ljudi koju su bili spremni dati sve, i svoj život za obranu Hrvatske.

Ako su bili spremni dati svoj život, ako su bili spremni za najveće žrtve onda je logično pretpostaviti da su spremni i razumjeti situaciju u kojoj se država nalazi. Razumjeli smo proteklu vlast da je bilo financijskih problema, ali nismo razumjeli odnos prema braniteljima, rekao je Sanader.

Najavio je vrlo skoro donošenje novog zakona o braniteljima koji će biti izrađen u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Tim zakonom želimo naglasiti poštovanje prema njima. Ono što bismo htjeli učiniti, ako ne možemo odmah, učinit ćemo uskoro, ali već danas mogu reći da će odnos prema braniteljima već biti bolji kroz novi zakon, nego što je bio do jučer, rekao je Sanader.

Uručujući Bešteku protezu Kosor je rekla da je to simbolična predaja i da će se ubuduće učiniti mnogo na vraćanju dostojanstva hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ali i svim drugim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. "Žao mi je zbog svega što ste propatili u zadnje četiri godine, ali vjerujem da će sutra biti bolje", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Teško mi je ovog trenutka opisati osjećaje radosti i sreće. Sjetio sam se kako sam se osjećao 16. lipnja 2000., rekao je vidno potresen Beštek.

"Nakon što su me proglasili lažnim invalidom postao sam svjestan koliko se zla može nanijeti jednim potpisom, ili javnim istupom, pogotovo ako to čini državni dužnosnik. Vjerujem da su toga bili svjesni mnogi hrvatski branitelji u protekle četiri godine, a za koje hrvatska javnost nikada nije saznala. Ništa gore u čovjekovu životu ne može se dogoditi od gaženja njegova najsvetijeg zadatka, a to je obrana vlastitog naroda i stvaranje svoje države", rekao je Beštek.

Izrazio je doboko uvjerenje da je prošlo vrijeme psihološko-medijske represije od bivše vlasti na sve hrvatske branitelje i da se iskreno nada da se takvo što nikada više neće ponoviti. Ova i svaka buduća vlast učinit će veliko djelo za hrvatske branitelje ukoliko ne bude uništavala njihovo dostojanstvo i sve vrijednosti Domovinskog rata, poručio je Beštek i zahvalio premijeru Sanaderu i ministrici Kosor.

Hrvatski branitelj Darko Beštek je u Domovinskom ratu je ostao bez noge, dobio je status HRVI-a, a bivše Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Pančićem proglasilo ga je lažnim invalidom i oduzelo mu zakonsko pravo na pomoć druge osobe.

Beštek je nakon toga došao u ministarstvo i odbacio optužbe da je lažni invalid i u znak prosvjeda pokušao Pančiću predati svoju protezu, što je Pančić, bez isprike odbio.

Bešteku je naknadno objašnjeno da je njegovo rješenje o invalidnosti ukinuto pogreškom administracije.

Kosor je najavila da će ovih dana njezinim savjetnicima biti imenovani Darko Beštek i Juraj Njavro, bivši HDZ-ov ministar branitelja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara