Šimonović o novom slovenskom prijedlogu za Jadran

Šimonović o novom slovenskom prijedlogu za Jadran
AKO SE slovenski prijedlog o uspostavi zajedničke hrvatsko-slovenske ekološke zone na Jadranu odnosi na pojas otvorenog mora, on neće biti ostvariv jer Slovenija otvorenom moru nema pristup, izjavio je u utorak za Hinu zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

"Nisam još vidio taj prijedlog, ali za pretpostaviti je da se on odnosi na pojas otvorenog mora, a zajednička zona na otvorenom moru ne može postojati jer mu Slovenija nema pristup", rekao je Šimonović

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je ranije u utorak da je Slovenija predložila Hrvatskoj da razmisli o uspostavi zajedničke ekološke zone umjesto isključivog gospodarskog pojasa.

"Naravno, mi ćemo vrlo rado razgovarati o suradnji u općenitoj ekološkoj zaštiti u slovenskim teritorijalnim vodama i hrvatskim teritorijalnim vodama", dodao je Šimonović.

Komentirajući napise u slovenskim medijima da su se Italija i Hrvatska već potajno dogovorile o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, Šimonović je rekao da su Talijani iskazali znatno veću spremnost za dijalog od Slovenaca i odazvali se na svaki poziv na bilateralne razgovore. "Mi sa Talijanima ništa konačno nismo dogovorili, ali razgovaramo", dodao je Šimonović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vrlo rado bismo tako razgovarali i sa Slovencima, ali Slovenija ne bi trebala sjeći linije komunikacije ili spuštati razinu razgovora", rekao je zamjenik šefa hrvatske diplomacije.

Šimonović je rekao da će najavljeni hrvatsko-slovenski sastanak 16. rujna posvećen gospodarskom pojasu ipak biti održan, iako mu je slovenska strana spustila razinu. Hrvati su, naime, željeli da se sastanu zamjenici ministra vanjskih poslova.

"Bolje ikakav dijalog, nego nikakav. Iako smo mi željeli sastanak na kojem bi cjelovito i detaljno razgovarali o tom problemu", rekao je Šimonović.

Hrvatska je prošloga tjedna u Bruxelles uputila tzv. non-paper (neslužbenu informaciju) kojim je iskazala svoju spremnost pridonijeti europskoj zajedničkoj politici za zaštitu ribljeg fonda i ekološku zaštitu na Sredozemlju. Šimonović je kazao da se ta spremnost iskazuje namjerom širenja nacionalne juridiskcije na Jadranu. Ta se jurisdikcija, pojasnio je Šimonović, može uvećati proglašavanjem isključivog gospodarskog pojasa, zaštićene ribolovne zone ili ekološke zone.

"Uvjerni smo da su naša stremljenja potpuno u skladu s politikom Europske komisije", kazao je Šimonović.

Na sastanku sa stranim veleposlanicima u Hrvatskoj, Šimonović je u utorak diplomatima podijelio drugi non-paper kojim se razrađuju tehničke pojedinosti prvoga, ali se ujedno i odgovara na slovenske primjedbe o eventualnom hrvatskom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara