54.167.250.64 US
 

Simpozij o ulozi liječnika primarne zaštite u praćenju oštećenja sluha kod djece

Piše:
srijeda, 17.9.2003. 12:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Simpozij o ulozi primarne zdravstvene zaštite u praćenju djece s ranim oštećenjima sluha održava se danas u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge za ranu dijagnostiku oštećenja sluha (HURDOS).

Cilj simpozija je upoznati pedijatre i ostale liječnike primarne zdravstvene zaštite s važnošću provjere sluha novorođenčadi u rodilištima, načinima provjere sluha i liječenja oštećenja, te njihovoj ulozi u praćenju razvoja slušanja i govora u djece.

Predsjednik HURDOS-a Borut Marn upozorio je da se slušna oštećenja često prekasno dijagnosticiraju čime se smanjuju mogućnosti liječenja.

Roditelji često dovode djecu na provjeru sluha tek u drugoj ili trećoj godini života, dok bi svako prirođeno oštećenje trebalo dijagnosticirati do trećeg mjeseca života, a početi s rehabilitacijom do šestog mjeseca, rekao je Marn naglasivši da su liječnici primarne zaštite važna karika u ranom otkrivanju oštećenja.

Zahvaljujući akciji "Dajmo da čuju" nabavljeni su aparati za provjeru sluha, a krajem prošle godine u svim hrvatskim rodilištima počela je primjena programa kojim se svakom novorođenčetu prije otpusta iz rodilišta provjerava sluh.

Prvi rezultati programa pokazali su da se prirođeno oštećenje sluha u Hrvatskoj javlja u pet na 2.000 novorođene djece.

Zahvaljujući programu samo u Klaićevoj bolnici u Zagrebu vrlo je rano utvrđeno oštećenje u 24 djece, a očekuje se svake godine 100 novih slučajeva, dok su u bolnici "Sveti Duh" na uzorku od 3.080 djece oštećenja nađena kod 12 djece.

Kada bi se ti rezultati primijenili na cijelu Hrvatsku, na 40.000 poroda godišnje dolazilo bi 50 djece s oštećenjima sluha, odnosno 30-ak djece kojima bi trebala ugradnja umjetne pužnice, kazao je Marn.

HURDOS se nada da će Ministarstvo zdravstva uvrstiti te preventivne mjere u obvezne mjere zdravstvene zaštite, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje imati razumijevanja za njegovo financiranje.

HURDOS je tiskao i knjižice za roditelje kako bi se upoznali s ranom dijagnostikom slušnih oštećenja, te pravodobno uključili djecu na rehabilitaciju.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije