54.80.103.120 US
 

Sindikat: HEP duguje radnicima 230 milijuna kuna

Piše:
srijeda, 24.9.2003. 13:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

RADNICI Hrvatske elektroprivrede (HEP) potražuju od Uprave HEP-a ukupno 230 milijuna kuna zbog raskida kolektivnog ugovora u prosincu 2000. godine, upozorio je danas Hrvatski elektrogospodarski sindikat (HES).

Svakomu radniku HEP duguje preko 5.500 kuna za regres, uskrsnicu, božićnicu i troškove životu za 2001. godinu, a sa zateznim kamatama i sudskim troškovima preko 10.000 kuna, rekao je predsjednik HES-a Dubravko Čorak na konferenciji za novinare.

HES je u ime radnika podigao 5.228 sudskih tužbi jer je Uprava HEP-a jednostrano raskinula kolektivni ugovor, a u pripremi je i novih 4.000 tužbi jer potraživanja počinju zastarijevati u prosincu ove godine, kazao je Čorak.

"Zabrinjavajuće je da Upravu i Nadzorni odbor HEP-a ne brinu troškovi koji mogu dovesti i do blokade računa HEP-a", dodao je.

Dosad su na Općinskim sudovima sve presude bile u korist radnika, postupno se dobivaju i presude Županijskih sudova, a HES će uskoro podnijeti i tužbe za isplatu radničkih potraživanja za 2002. godinu.

HEP nije imao hrabrosti otkazati poslušnost Vladi, koja je tražila raskid kolektivnog ugovora, pa sada trpi posljedice, rekao je Čorak najavivši da će HES ustrajati na zaštiti prava svojih članova i naplatiti potraživanja "do zadnje lipe".

HES stoga još jednom poziva Upravu HEP-a da razmisli jesu li joj potrebni toliki troškovi, te da pozove predstavnike sindikata i odvjetnike kako bi se nagodili.

Po Čorkovu mišljenju, HEP bi mogao smanjiti troškove za 80 milijuna kuna, ako bi se Vlada odrekla prava na poreze i doprinose.

Također je napomenuo da HEP-a na sudovima ne zastupanju pravnici iz tvrtke već je Uprava angažirala jednog odvjetnika za cijelu Hrvatsku.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije