Sindikat poljoprivrede traži Jurićevu ostavku na dužnost predsjednika SSSH

SINDIKAT poljoprivrede zatražio je danas ostavku Davora Jurića na dužnost predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i sazivanje izvanrednog kongresa najveće hrvatske sindikalne središnjice.


Glavni odbor Sindikata poljoprivrede optužio je Jurića da ne poštuje Programsku deklaraciju s kongresa SSSH, održanog u prosincu 2002. godine, ponajviše zbog njegova stajališta prema pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR).

Događaji oko sindikalnog referenduma pokazali su da je Jurić učinio sve kako bi rezultate pregovora o izmjenama ZOR-a predstavio kao veliko postignuće, iako će radnicima biti smanjene otpremnine i otkazni rokovi, a 241.000 radnika bit će zaposlena kod tzv. malog poslodavaca koji im ne jamči nikakvu sigurnost radnih mjesta.

Stoga će Sindikat poljoprivrede potaknuti sazivanje izvanrednog kongresa SSSH kako bi se izabralo novo vodstvo s drugačijom, borbenijom i transparentnijom sindikalnom politikom.

Ako taj prijedlog ne prođe, kaže predsjednik Sindikata poljoprivrede Josip Pavić, njihove sindikalne podružnice će se izjasniti o mogućem izlasku iz SSSH.

Inicijativu Sindikata poljoprivrede podržat će Sindikat tekstilaca koji je već ranije zatražio da Vijeće SSSH na dnevni red stavi provjeru povjerenja Juriću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultati referenduma o izmjenama ZOR-a suprotni su Jurićevim izjavama da bi radnici trebali biti zadovoljni rezultatima pregovora, jer se velika većina članova izjasnila protiv izmjena, ističe predsjednik Sindikata tekstilaca Josip Zidanić.

Osim toga, Jurić sustavno odbija raspravu o novom modelu financiranja i ustroja SSSH, iako Savez tone u sve dublju financijsku krizu, tvrdi Zidanić.

Sindikat poljoprivrede s 39.000 članova i Sindikat tekstilaca s 24.000 članova među najvećim su sindikatima udruženim u SSSH, a po Zidanićevim riječima, zahtjev za Jurićevom ostavkom i izvanrednim kongresom mogli poduprijeti još neki veći sindikati, poput Sindikata trgovine i Sindikata ugostiteljstva i turizma.

S obzirom da izvanredni kongres SSSH mogu sazvati sindikati koji sudjeluju s 50 posto u financiranju središnjice, Jurić bi mogao biti primoran na ostavku svega pola godine nakon što je, s tijesnom većinom, izabran za predsjednika SSSH.

Davor Jurić nije želio komentirati zahtjev za ostavkom dok o tome ne dobije službene dokumente.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara