23.20.7.34 US
 

Sindikat trgovine: Sastanak o problemu evidencije radnog vremena

Piše:
četvrtak, 17.7.2003. 11:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SINDIKAT trgovine Hrvatske priopćio je danas da je održao sastanak s predstavnicima Ministarstva rada i socijalne skrbi, Ministarstva gospodarstva, Državnog inspektorata, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca o problemu evidencije radnog vremena.

Propis koji detaljnije regulira to pitanje je Zakon o evidencijama u oblastima rada, koji je Hrvatska preuzela iz bivše SFRJ, kaže se u priopćenju.

Iako je tim zakonom propisana obveza vođenja evidencije o radnom vremenu, u većini tvrtki takva se evidencija ne vodi ili se vodi iz formalnih razloga tako da se radni tjedan od 40 sati podijeli na pet ili šest dana u tjednu, što ne odgovara stvarno odrađenom vremenu.

Radnici najčešće nemaju pravo uvida u evidenciju o svom radnom vremenu, a ako je se usude zatražiti, slijedi im otkaz, tvrdi Sindikat trgovine.

Tek su u rijetkim slučajevima sindikati uspjeli dogovoriti s poslodavcima da radnici supotpisuju evidenciju, te da je ne moraju potpisati, ako ona ne odgovara stvarnom stanju.

Nepostojeća ili neodgovarajuća evidencija glavni je razlog da se radnicima ne plaćaju sati prema stvarno odrađenom vremenu, već se isplata svodi na broj radnih sati koliko ih pojedini mjesec ima.

Budući da sve više radnika u trgovini radi prekovremeno, nedjeljom i blagdanima, nemoguće im je ostvariti pravo na povećanu plaću s osnova više odrađenih sati.

Sindikalni pokazatelji govore da se u djelatnosti trgovine ostvari gotovo 25 milijuna prekovremenih sati godišnje.

Prosječni radni tjedan prodavača kreće se iznad 50 sati, a plaćeni su samo za 40 sati.

Nedjeljom stalno ili povremeno radi gotovo 40.000 ljudi, a za to uopće nisu plaćeni ili su minimalno plaćeni, te vrlo teško ostvaruju pravo na dan tjednog odmora.

Sindikat trgovine stoga predlaže hitno donošenje novog zakona o evidencijama u oblasti rada koji treba propisati obvezu vođenja evidencije stvarno odrađenog vremena i radničkog supotpisivanja evidencije.

Zakonom također treba osigurati mogućnost da radnik odbije potpisati evidenciju ako ona ne odgovara stvarno odrađenim satima, te propisati inspekcijski nadzor i stroge kazne.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije