54.162.121.80 US
 

Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi upozorava na loše uvjete u odgojnim domovima

Piše:
srijeda, 11.2.2004. 14:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SINDIKAT zaposlenika u socijalnoj skrbi Hrvatske izrazio je danas zgroženost nasilničkim činom štićenika Odgojnog doma u Malom Lošinju i upozorio na krajnje neodgovarajuće uvjete u odgojnim domovima u Hrvatskoj.

Počinioci toga okrutnog djela moraju biti primjereno kažnjeni, žrtva zaštićena, a djelatnici Odgojnog doma, ako postoji njihova odgovornost, moraju za to odgovarati, kaže se u priopćenju sindikata.

"Posebno napominjemo da je upravo iz Odgojnog doma Mali Lošinj, iz kojega su i počinitelji i žrtva, prije nekoliko mjeseci krenula inicijativa za poboljšanjem uvjeta rada u odgojnim domovima, te je na Lošinju održan okrugli stol na tu temu", stoji u priopćenju.

Materijalni i tehnički uvjeti u domovima su nedostatni, napadi na odgajatelje nerijetki su i nemaju težinu napada na službenu osobu, a štićenici dobro znaju nemoć zaposlenika i to vrlo dobro koriste. U takvim okolnostima autoritet odgajatelja je narušen pa teško mogu na odgovarajući način obavljati svoje poslove.

Užasne događaje, kao u Lošinju, trebalo bi trajno spriječiti, a za to je nužno osuvremeniti način rada te poboljašti uvjete u domovima, u prvom redu osigurati dovoljan broj stručnih zaposlenika, njihovo permanentno i kvalitetno osposobljavanje, odgovarajući status i zaštitu, kao i materijalne uvjete.

Međutim, i društvo mora izmijeniti stajalište prema nasilju, jer živimo u državi u kojoj je nasilje postalo normalno, kriminal se ne sankcionira, pravni i represivni aparat države spor je i neefikasan, bezbrojna kršenja zakona ostala su nekažnjena, a zloupotrebe i kršenja prava često ne nailaze ni na kakvu osudu ni društva niti vlasti, upozorava sindikat.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije