sindikat zdravstva proziva hebranga da koči povećanje plaća i isplatu dodataka

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi uputio je danas otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade i ministru zdravstva Andriji Hebrangu u kojem ga proziva zbog neisplate dodatka na plaću zaposlenima u socijalnoj skrbi i zato što zaposleni u zdravstvu, jedini među javnim službama, nisu od 1. siječnja primili plaće povećane za 4,3 posto.

Sindikat u pismu ističe da na samom početku mandata Hebrang nije davao nikakve naznake restrikcija i nepriznavanja odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, koji se primjenjuje i na zdravstvo, te Granskog kolektivnog ugovora za socijalnu skrb, no uskoro su iz Ministarstva zdravstva počela stizati pisma kojima se reduciraju prava zaposlenih u tim djelatnostima.

"Neargumentirano se protivite primjeni Dodatka kolektivnom ugovoru za socijalnu skrb tvrdeći kako je zaključen nakon provedenih izbora i da sredstva za njegovu primjenu nisu osigurana, te kršite provedbu Temeljnog kolektivnog ugovora ne dopuštajući povećanje osnovice u zdravstvu u utvrđenim rokovima", upozorava sindikat Hebranga.

Nedostatak sredstava i ograničeni privremeni proračun nisu osnova za uskraćivanje stečenih prava na osnovi potpisanih kolektivnih ugovora i sporazuma s bivšom Vladom - bilo da se radi o tri posto dodatka na plaće za socijalnu skrb ili primjeni nove osnovice za obračun plaća u javnim i državnim službama, veće za 4,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta je osnovica, osim u djelatnosti zdravstva, uredno isplaćena svim zaposlenicima u javnim i državnim službama s plaćom za siječanj 2004. iako privremenim proračunom, kao i za zdravstvo, nisu osigurana sredstva. Ta činjenica nije smetala ministru financija Ivanu Šukeru koji je svim korisnicima državnog proračuna odredio isplatu plaća s novom osnovicom, naglašava sindikat.

Također optužuje Hebranga kako nije ispunio preuzetu obvezu od 2. veljače 2004. da će odluka o povećanju osnovice od 1. siječnja i njezina neposredna primjena biti donijeta i realizirana u roku pet dana.

"Ponašanje većine inertnih ravnatelja u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji uvijek kalkuliraju ne želeći se zamjeriti ministru, nije novost. Nadali smo se kako ćete ih potaknuti da rade svoj posao, no to je izostalo, a još ćete ih, kako se doznaje, nagraditi menadžerskim ugovorima za koje će se sredstva sigurno pronaći", kaže se u otvorenom pismu.

(Hina) xmt xmd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara