Sindikati Ine traže da Vlada radnicima proda dionice prije javne ponude koju je odgodila za godinu dana

DVA Inina sindikata podržavaju Vladin prijedlog da se druga faza privatizacije Ine odgodi za godinu dana, ali traže da se prodaja sedam posto dionica zaposlenima pod povoljnijim uvjetima osigura prije javne ponude.

Kako je rok prodaje pod povoljnijim uvjetima sadašnjim i bivšim radnicima Ine vezan za rok javne ponude, Sindikat zaposlenika Ine i društava Ine - INAŠ i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN) zatražili su danas da Vlada osigura prodaju sedam posto dionica sadašnjim i bivšim radnicima prije izlaska na burzu, kao što je osigurala i hrvatskim braniteljima.

Vladin prijedlog odgode javne ponude za godinu dana znači da će se u tom slučaju pitanje prodaje dionica zaposlenima po povoljnijim uvjetima riješiti tek za godinu dana, odnosno kad Vlada izađe s dionicama na burzu, upozorila je na konferenciji za novinare predsjednica INAŠ-a Maja Rilović.

Uz prijedlog da se odgodi javna prodaja 15 posto dionica, Vlada je također predložila da se izmjenama Odluke o redoslijedu i dinamici privatizacije Ine odmah po izmjeni Zakona o Fondu hrvatskih branitelja pristupi dodjeli sedam posto dionica braniteljima, dok je prodaja dionica za zaposlene ostala vezana uz izlazak s dionicama na burzu, kažu sindikalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oni su očekivali da će Vlada ispoštovati Zakon o privatizaciji Ine i Odluku o redoslijedu i dinamici privatizacije Ine u djelu koji se odnosi na kupnju dionica po povoljnijim uvjetima za zaposlene do 10. svibnja.

Sindikati i dalje traže iste uvjete po kojima bi se prodale dionice, odnosno popust od 20 posto i dodatnih jedan posto popusta po godini staža uz mogućnost obročne otplate do 20 godina, dok su o ostalim pogodnostima spremni pregovarati.

No, problem je što se oko uvjeta prodaje dionica još nisu dogovorili s trećim sindikatom u Ini - Sindikatom industrije i naftnog gospodarstva (SING).

Sastanak čelnika sindikalnih središnjica na kojem su se trebali usuglasiti oko uvjeta prodaje dionica po povoljnijim uvjetima za radnike u državnim tvrtkama je odgođen jer je odbio doći Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske čiji je član SING, tvrde INAŠ i EKN.

Ta dva sindikata, koji zastupaju 60 posto radnika, najavili su da će na izbor za predstavnike radnika u Nadzornom odboru Ine izaći sa zajedničkom kandidatkinjom Majom Rilović, dok je kandidat SING-a Božo Mikuš.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara