Sindikati najavili jednosatnu blokadu luka u četvrtak, 25. rujna

KOORDINACIJA lučkih sindikata najavila je danas da će u četvrtak, 25. rujna, organizirati jednosatnu blokadu luka jer Vlada nije povukla iz saborske procedure prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Sindikalni čelnici objavili su na konferenciji za novinare da će blokadu organizirati između devet i 10 sati u riječkoj, zadarskoj, šibenskoj, splitskoj, pločanskoj i dubrovačkoj luci, a ako se Vlada ogluši i na to upozorenje uslijedit će potpuna blokada luka teškom mehanizacijom do ispunjenja zahtjeva.

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza pozvalo je sindikalne čelnike na sastanak u srijedu, 24. rujna, no to bi moglo biti prekasno jer bi zakonski prijedlog mogao još istoga dana biti izglasan u Saboru, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Sindikalci traže da se taj prijedlog ne usvoji jer se njime "ozakonjuje otimačina" kroz oduzimanje koncesija lučkim tvrtkama i njihovim radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prijedlogu zakona izostavljeno je obeštećenje ulagačima za stečena prava na pomorskom dobru putem besplatne koncesije i na rok koji će omogućiti povrat uloženih sredstava, te brisane odredbe o pravu prvenstvene koncesije lučkim tvrtkama.

Oko 2.500 lučkih radnika ostat će time bez stečenih prava, i to bez ikakve naknade, a njihove bi tvrtke mogle biti otjerane u stečaj, boje se sindikalci.

Ministarstvo pomorstva u međuvremenu je priopćenjem odbacilo optužbe sindikalaca ustvrdivši da se novim zakonom "ne oduzimaju stečena prava pretvorenih društvenih lučkih poduzeća i lučkih radnika na prvenstvenu koncesiju".

Prvenstvena koncesija jedino još nije dodijeljena splitskoj i pločanskoj luci, ali ti su postupci u tijeku.

Svi su građani jednako izdvajali za opće potrebe (npr. škole, bolnice), a nisu zakonom dobili prioritetno pravo na korištenje tih objekata, kao što su lučki radnici dobili za korištenje luka, naglašava Ministarstvo prometa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara