sindikati traže izmjene stečajnog zakona

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji preko Kluba zastupnika HNSa traži izmjene postojećeg Stečajnog zakona tvrdeći da ograničava naplatu radničkih potraživanja, najavio je danas mogućnost da od Ustavnog suda zatraži ocjenu njegove ustavnosti.

SSSH, Hrvatska udruga sindikata (HUS), Sindikat usluga Uni-Cro i Klub zastupnika HNS-a upozorili su da su lanjskim izmjenama toga zakona dio radničkih potraživanja, porezi i doprinosi prebačeni u niži isplatni red, zajedno s vjerovnicima, zbog čega su oštećeni radnici u stečaju i država.

Starim stečajnim zakonom radnička potraživanja i svi doprinosi isplaćivali su se iz troška, iz prvog isplatnog reda, a ostali vjerovnici iz općeg isplatnog reda, no zakonskim izmjenama radnička su potraživanja iz prvog prebačena u opći red.

Sindikati tvrde kako ih je bivša Vlada time izigrala jer kada su pregovarali o paketu radno-socijalnih zakona nije bilo riječi da će uz gubitak prava namirenja potraživanja na teret troška i ostala prava dobiti lošiji tretman.

SSSH je stoga preko Kluba zastupnika HNS-a uputio u saborsku proceduru izmjene postojećeg Zakona o stečaju, kojima predlaže da se iz prvog isplatnog reda isplaćuju potraživanja radnika i doprinosi, a iz drugog ostali vjerovnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tvrdimo da je riječ o teškom 'šlamperaju', jer osim što njime radnici gube dio prava na potraživanja, a država na doprinosima, zakon je neprovediv i usporava stečajeve", rekla je na konferenciji za novinare voditeljica industrijskih odnosa u SSSH-u Dušanka Marinović Drača.

No, iako je SSSH prijedlog izmjena dostavio Vladi još sredinom veljače, do danas nije dobio njezino očitovanje, a u mišljenju Hrvatskom saboru Vlada nije podržala HNS-ov prijedlog.

Sindikati su stoga pozvali saborske zastupnike da zbog radnika koji su ostali bez posla dobro razmotre zbog čega Vlada odbija prihvatiti novi prijedlog ili će Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti.

Upozorili su također da je od 250 tvrtki u kojima je lani provedena revizija, 76 poduzeća otišlo u stečaj zbog čega je u njima smanjen broj radnika za 64 posto.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara