Sisak: Uhićen osumnjičen za ratni zločin nad Hrvatima

POLICIJA je jutros u 7 sati u Glini uhitila 39-godišnjega V.M.a s glinskog područja, osumnjičena da je počinio kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1992. u Joševici kod Gline, u kojem su živjeli pretežito Hrvati.

Nakon policijske kriminalističke obrade uhićenik je, uz kaznenu prijavu, u 11,30 sati predan istražnom sucu Županijskog suda u Sisku, priopćila je danas sisačko-moslavačka Policijska uprava.

Kaznena prijava za isto kažnjivo djelo podnesena je protiv još triju osoba trenutačno izvan dohvata hrvatskog pravosuđa.

V. M. je osumnjičen da je, nakon progona većine hrvatskog pučanstva 1991. u prosincu, 1992. sudjelovao u skupini osoba koje su uništile i zapalile više obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada u Joševici kod Gline. U kaznenoj prijavi se obrazlaže da su uništavanjem i spaljivanjem prisilno napuštene imovine prekršene odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, te je počinjena velika materijalna šteta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Joševici su pripadnici srpske paravojske tzv. "SAO Krajine" "Šiltovi" iz Gline, po podatcima Županijskoga državnog odvjetništva u Sisku, 16. prosinca 1991. počinili jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu u Sisačko-moslavačkoj županiji i Hrvatskoj. Od 13 do 17 sati, naoružani automatskim vatrenim oružjem s prigušivačem, išli su od kuće do kuće i ubili 21 i teško ranili jednog Hrvata, među kojima je najstarija bila 90-godišnja Kata Štajduhar.

Policija je Županijskom odvjetništvu 11. veljače 2003. podnijela posebno izvješće u kojem su kao osnovano sumnjive za ratni zločin u glinskoj Joševici utvrđene dvije osobe, te je Odvjetništvo 24. veljače 2003. dostavilo istražni zahtjev Županijskom sudu u Sisku da provede istragu protiv te dvojice poznatih počinitelja. Istraga tog i ostalih ratnih zločina na tom području se nastavlja.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara