Sisak: umjetnici darovali 28 tisuća kuna za razminiranje

Darovnica s više od 28 tisuća kuna, prikupljenih prodajom radova s međunarodne dobrotvorne izložbe "Keramika Sisak 1700", danas je u Domu kulture "Kristalna kocka vedrine" u Sisku svečano predana Hrvatskom centru za razminiranje (HCRa) kao prilog umjetnika za razminiranje Požarina, minskog polja u Mošćenici kod Petrinje. L

Na dobrotvornoj izložbi "Keramika Sisak 1700", otvorenoj u početku lipnja prošle godine u sklopu prošlogodišnje proslave Dana grada i obilježavanja 1700 godina kršćanstva u Sisku i mučeničke smrti sisačkog biskupa sv. Kvirina, sudjelovalo je 130 keramičkih umjetnika iz 40 zemalja koji su izložili 140 radova visoke umjetničke vrijednosti.

Darovnicu je ravnatelju HCR-a Ottu Jungwirthu svečano predala ravnateljica Doma kulture Đurđica Lasić-Vuković u ime organizatora i umjetničkog vodstva humanitarne izložbe. Ravnateljica Lasić-Vuković zahvalila je umjetnicima iz cijelog svijeta što svojim vrijednim radovima sudjeluju na dobrotvornoj izložbi kako bi se prikupio novac za razminiranje Požarina u Mošćenici kod Petrinje. "Izložba je izraz solidarnosti umjetnika cijeloga svijeta s minskim problemom u Hrvatskoj i njihov doprinos da se od mina očisti jedno minsko polje, kako bi se ljudi mogli koristiti zemljom i djeca slobodno i sigurno igrati", rekla je Đurđica Lasić-Vuković. Podsjetila je da je izložba, osim u Galeriji "Sv. Kvirina" u Domu kulture, otvorena i na više atraktivnih mjesta u Zagrebu, gdje je održana i aukcija na kojoj je prikupljena pomoć za razminiranje toga minskog polja. Najavila je da će uskoro u Petrinji biti otvorena aukcijska izložba, a u suradnji s HCR-om obavljaju se pripreme za njezino održavanje u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizator izložbe izradio je i razglednice s fotografijama izloženih keramičkih radova, a primjerak će se prodavati po 10 kuna i od prodaje svakog primjerka razminirat će se jedan četvorni metar prostora.

Na daru je zahvalio ravnatelj HCR-a Otto Jungwirth, rekavši da je riječ o važnoj pomoći. Istaknuo je da je ta donacija rezultat solidarnosti umjetnika cijeloga svijeta s Hrvatskom u nastojanju da do 2010. bude zemlja bez mina. Prošle godine za razminiranje je potrošeno 230 milijuna kuna, od toga je 33 milijuna ili 13 posto dobiveno iz donacija, od kojih su samo dva milijuna kuna domaćeg, a ostatak inozemnog podrijetla, rekao je Jungwirth.

(Hina) xmalj yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara