Skandal iračkog zatvora: Human Rights Watch traži nova pravila postupka prema zarobljenicima

ORGANIZACIJU za zaštitu prava čovjeka Human Rights Watch uputila je pismo savjetnici američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezzi Rice u kojem traži nova pravila o ponašanju prema zarobljenicima, nakon skandala u iračkom zatvoru Abu Gharib.

"Nadamo se da ćete se složiti da otkrića iz Iraka pozivaju na radikalne i sustavne izmjene u odnosu prema američkim zarobljenicima diljem svijeta kako bi se istodobno poštivale legalne obveze zemlje i popravila šteta nanesena kredibilitetu SAD-a", ističe ta organizacija u pismu poslanom u ponedjeljak.

Izvješće američke vojske o nedopustivim postupcima američkih vojnika nad iračkim zarobljenicima, čiji su dijelovi objavljeni u ponedjeljak u Los Angeles Timesu, pokazalo je da se radi o sustavnoj pojavi što se kosi s tvrdnjama zapovjednika združenog stožera američkih oružanih snaga generala Richarda Myersa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Myers pokušao je u nedjelju umanjiti opseg otkrića tvrdnjama da se radi o izoliranim slučajevima.

"Bezočnost, koju su pokazali američki vojnici, otkriva da nisu imali što skrivati od svojih nadređenih", ističe se također u pismu HRW-a kojeg je potpisao direktor organizacije Kenneth Roth.

Los Angeles Times objavio je izvatke iz izvješća na 53 stranice u kojemu general Antonio Taguba, uz oznaku "tajna" tvrdi da je "nekoliko vojnika počinilo gnusna djela i teška kršenja međunarodnog prava u zatvoru Abu Gharib i u logoru Bucca".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara