Skandal s mučenjima izaziva sve veće dvojbe u pogledu europskoga angažmana u Iraku

SKANDAL koji je izazvalo zlostavljanje iračkih zatvorenika, a koji svakim danom poprima sve već dimenzije, dovodi u pitanje nastavak angažmana europskih država u Iraku na američkoj strani, smatraju stručnjaci.

Službeno nijedna zemlja koja je poslala vojnike u Irak uz bok Amerikancima, ne namjerava ih povući, čak i kad to zahtijevaju oporba i mediji, ali se u nekim zemljama, poput Velike Britanije ili Poljske, ozbiljne dvojbe javljaju i u krugovima vladajućih stranaka.

No neki stručnjaci misle da takvo službeno stajalište neće potrajati.

"Vrlo se loše gleda na moguće nove europske angažmane ili obnovu postojećih", smatra direktor Zaklade za strateška istraživanja Francois Heisbourg.

"Te zemlje sad će imati dobre razloge za odluku o neobnavljanju angažmana", dodao je, ustvrdivši kako bi bio jako iznenađen ako poljski vojnici u Iraku budu i u siječnju.

"Cilj cijele operacije bio je osiguranje ljudskih prava, pravde i slobode u Iraku", naglašava Heisbourg. "To, međutim, nije poruka koja se iščitava iz izvješća Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), američkih fotografija i britanskih izvješća".

Joost Hiltermann iz Međunarodne krizne skupine tvrdi da je "zamisao koja se sad razvija u Europi i SAD-u ona o brzom povlačenju koalicijskih snaga iz Iraka".

"Ta je rasprava počela, što je samo po sebi bitno. Europljanima je zamisao o povlačenju još draža, jer oni, s iznimkom Britanaca, u iračkoj operaciji ni nisu sudjelovali s veseljem", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor Instituta za međunarodne i strateške studije (IRIS) Pascal Boniface ističe kako "povezanost s Amerikancima postaje sve teži teret".

"Svaka nazočnost u Iraku, ako je povezana s Amerikancima, u budućnosti će nailaziti na još veći otpor, jer će se vezivati uz slike mučenja", objasnio je. "Na unutarnjem će planu sve teže biti opravdati ostavljanje vojnika uz Amerikance, koji su, umjesto da budu rješenje, sami postali problem".

Dvojbe se pojačavaju i u redovima najčvršćeg američkog saveznika, Velike Britanije.

Istraživanje javnog mnijenja, objavljeno u ponedjeljak, pokazalo je da 55 posto Britanaca podržava povlačenje vojnih snaga iz Iraka nakon 30. lipnja.

"Bili bismo doista vrlo glupi kad ne bismo slušali što nam poručuje izborna baza", rekao je na to britanski ministar unutarnjih poslova David Blunkett.

Kako se umnažaju optužbe o slučajevima u kojima su britanski vojnici zlostavljali iračke zatvorenike, pozicija britanskog premijera Tonyja Blaira svaki se dan čini sve slabijom.

"Prijeti nam opasnost da postanemo parijom međunarodne zajednice, kao Amerikanci", ocijenio je Peter Osborne iz britanskog tjednika Spectatora.

I ravnatelj poljskog lista Gazete Wyborcze Adam Michnik, koji je podržao sudjelovanje poljskih vojnika u Iraku, nakon otkrića zlostavljanja rekao je kako "treba preispitati značenje poljske nazočnosti u Iraku".

Nominirana predsjednica vlade Izabela Jaruga-Nowacka, članica Socijalističke stranke, izjavila je kako poljski vojnici iz Iraka moraju otići najkasnije do kraja ove godine, premda se predsjednik Aleksander Kwasniewski tome usprotivio, nazvavši "neodgovornim" iznošenje rokova za povlačenje poljskih vojnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara