54.81.183.183 US
 

Škare Ožbolt: Posjedovanje male količine droge ponovo kazneno djelo

Piše:
ponedjeljak, 9.2.2004. 17:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt potvrdila je danas da će ministarstvo Hrvatskom saboru uskoro predložiti ponovno donošenje Kaznenog zakona kojega je, zbog proceduralnih razloga u studenome prošle godine ukinuo Ustavni sud, no ovoga puta bez zakonske odredbe o prekršajnom kažnjavanju posjedovanja malih količina droga za osobnu uporabu.

Zamoljena da komentira današnju najavu Kluba zastupnika SDP-a da će ponovo predložiti dekriminalizaciju posjedovanja "neznatnih količina droge", s tim da bi Ministarstvo pravosuđa podzakonskim aktom propisalo što su "neznatne količine", Škare-Ožbolt je ocijenila da je besmisleno očekivati da će takav prijedlog dobiti podršku saborske većine.

Podsjetila je da je prigodom donošenja ukinutog Kaznenog zakona, (proljeće prošle godine), većina saborskih klubova zastupnika, uključujući i tada vladajući HSS, zakon odbila podržati upravo zbog odredbe o dekriminalizaciji droga.

Zbog toga Zakon u Saboru i nije dobio potrebnu kvalificiranu većinu. Za njega je glasovalo 58 zastupnika tadašnje vladajuće koalicije osim 12 HSS-ovaca koji su bili protiv, a oporbeni su zastupnici napustili sabornicu

Budući da tada nije bilo političke volje za takvo zakonsko rješenje (da posjedovanje male količine droga bude prekršajno, a ne kazneno djelo), teško je očekivati da će stranke preko noći preokrenuti svoj stav", ocijenila je ministrica.

Ustavni sud je na sjednici u studenome prošle godine ukinuo taj zakon uvaživši time prijedlog Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Vladimira Šeksa koji su ukidanje tražili jer je zakon donesen sa samo 58 zastupnika. I Ustavni sud je zaključio da je za donošenje trebalo najmanje 76 od ukupno 151 glasa zastupnika.

Ministrica Škare-Ožbolt ističe da je osnovni razlog zbog kojega bi Sabor trebao doraditi ukinuti zakon prilagodba zakonodavstvu EU, napominjući da je taj zakon uzet u obzir u odgovorima Hrvatske na upitnik Europske komisije.

Ministarstvo je, stoga, osnovalo radnu skupinu koja bi, u što skorijem roku, trebala osmisliti i izmjenu odredbe o zloporabi opojnih droga, kazala je ministrica, u telefonskoj izjavi za Hinu, ne mogavši precizirati kad će se taj prijedlog naći u saborskoj proceduri.

Sada je na snazi "stari" Kazneni zakon po kojem je posjedovanje male količine droge kazneno djelo.

Klub zastupnika SDP-a najavio je danas da će predložiti zakonsku izmjenu po kojoj bi se posjedovanje malih količina droge za osobnu uporabu tretiralo kao prekršaj i umjesto zatvorskom kažnjavalo visokim novčanim kaznama.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije