54.224.151.24 US
 

Skoro svi čelnici parlamentarnih stranaka pozdravili Marovićevu ispriku

Piše:
srijeda, 10.9.2003. 16:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

GOTOVO svi čelnici parlamentarnih stranaka pozdravili su današnju ispriku predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića za sva zla koja su njegovi sugrađani počinili u Hrvatskoj, smatrajući je temeljem normalizacije odnosa dviju država.

Uz to, oporbeni čelnici drže da hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije trebao uputiti ispriku srpskom narodu.

Predsjednik Hrvatskog sabora i HSS-a Zlatko Tomčić smatra da bi čin isprike mogao biti ohrabrujući u daljnjem normaliziranju odnosa između dviju država.

"Vjerujem da to nije pojedinačna izjava nego odraz politike Srbije i Srne Gore kao države", kazao je Tomčić, dodavši da apsolutno prihvaća dio izjave koji govori o odgovornosti pojedinaca za počinjene ratne zločine.

Potpredsjednica SDP-a Željka Antunović izjavila je kako joj je drago čuti da se s tako visokog mjesta u Srbiji i Crnoj Gori čuju riječi isprike. Takvu reakciju treba pozdraviti "jer je dobar znak za razvoj budućih odnosa između dvije zemlje, ali i za stabilizaciju i doprinos miru u cijeloj regiji", navela je.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da je isprika dobar temelj za izgradnju normalnih odnosa u budućnosti.

Za izjavu predsjednika Mesića kazala je da nije isprika nego izraz žaljenja za sve zločine koji su se dogodili na ovim prostorima.

Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor kazala je da je Marovićeva isprika dobar korak, ali i upozorila da treba riješiti još mnoga otvorena pitanja od nestalih, sukcesije, granice na Dunavu, povratka kulturnih dobara.

Za HDZ je, dodala je, potpuno neprihvatljiva Mesićeva poznata teza da se "svi trebaju ispričati svima".

Predsjednik HSP-a Ante Đapić Mesićevu izjavu smatra promašenom i bespotrebnom. "To je Mesićev pokušaj balansiranja kako ne bi povrijedio osjetljivu hrvatsku javnost, a istovremeno ugodio domaćinu", rekao je Đapić.

Smatra da nema potrebe ispričavati se za kaznena djela budući da su za njih nadležni sudovi, a HSP, kako je rekao, puno ne zanima ni isprika Srbije nego rješavanje otvorenih pitanja.

Potpredsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt izjavila je da ne zna zbog čega se i zašto predsjednik Mesić ispričao, dok za ispriku predsjednika Srbije i Crne Gore kaže da ima moralnu i povijesnu dimenziju, ali da Hrvati ispriku zamišljaju drugačije.

"Da bi isprika bila onakvom kakvom je Hrvati zamišljaju onda bi se srpski premijer ili predsjednik države morao ispričati na Ovčari, kao simbolu počinjenog genocida", navela je.

Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić rekla je da je Hrvatska konačno dočekala minimalnu ispriku od Srbije, za koju, kako kaže, želi vjerovati da je iskrena. Sada je na redu pravosuđe koje treba procesuirati zločine, poglavito one srpske.

Za Mesićevu izjavu rekla je da se on "više-manje stalno ispričava te da to nije nova vijest, ali je vjerojatno dobar način vođenja vanjske politike na njegov način".

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je da Marovićeva isprika "još uvijek ostaje u sferi simbolike", jer, kako tvrdi, nakon simbolične geste mora uslijediti stvarni korak u kompenziranju ratnih šteta, a to će biti daleko složenije za proračune obje države.

Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić drži da je isprika srpskocrnogorskog predsjednika bitni iskorak i izraz spremnosti da se suoči s onim što se na ovim prostorima događalo 90-ih godina "kada je srpska politika bila generator svih tragedija i zločina na ovim prostorima".

Potpredsjednik Libre Ivo Škrabalo kaže da se uzajamna isprika možda neće svakome svidjeti, ali da je to pozitivan korak na uspostavi odnosa kakvi nakon ratnih sukoba moraju biti između susjednih zemalja.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije