54.162.121.80 US
 

Slab odaziv stranaka na okrugli stol udruga za osobe s posebnim potrebama

Piše:
ponedjeljak, 29.9.2003. 15:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OD SVIH parlamentarnih stranaka samo su se predstavnici LS-a i HSLS-a odazvali pozivu na današnji okrugli stol na kojem su stranke trebale predočiti koliko su u njihovim programima zastupljene osobe s invaliditetom i posebnim potrebama, te što će za njih učiniti u idućem mandatu.

Radi se o značajnom dijelu biračkog tijela - u Hrvatskoj je preko 400.000 osoba s invaliditetom, a pribroje li se tomu članovi njihovih obitelji ili rodbina, taj broj je barem trostruko veći, napomenula je predsjednica Udruge za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama "Idem" Ljiljana Igrić.

No, unatoč postojanju velikog broja tih osoba, naše političke stranke nisu čak niti pred izbore osjetile potrebu da nas saslušaju, što je u razvijenom svijetu uobičajena praksa, kazala je Igrić.

Na okruglom stolu okupili su se predstavnici udruga osoba s različitim poteškoćama koji, kako su rekli, od države i društva ne traže socijalnu pomoć i sažaljenje već poštivanje osnovnih ljudskih prava, prvenstveno prava na pristup svim ustanovama i rušenje fizičkih barijera, redovno školovanje iz kojega su dosad bili najčešće isključeni, te pravo na zapošljavanje.

Marin Vučić iz LS-a istaknuo je kako je njegova stranka još prije tri godine u svoj program uključila osobe s invaliditetom, te da su na lokalnoj razini pokrenuli niz akcija radi poboljšanja njihova položaja.

Posebice važnim Vučić ističe uvođenje poreznih olakšica za poslodavce koji će jedino na taj način biti motivirani za zapošljavanje invalida.

U ime HSLS-a Herman Vukušić je kazao da će se njegova stranka u idućem mandatu zalagati za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom s ostalim građanima, a pritom će usko surađivati s nevladinim udrugama.

Na okruglom stolu je istaknuto kako nije dovoljno samo mijenjati zakone već i stajališta i predrasude većine ljudi, a to se ne može postići tijekom samo jednog mandata bilo koje vlasti.

Pozitivnim je ocijenjeno što radi ulaska u Europsku uniju (EU) moramo zakone usklađivati s europskima, a EU ne prihvaća propise koji isključuju osobe s posebnim potrebama.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije