Slovenija će dokazati da nema obveze prema štedišama Ljub. banke

Slovenija će dokazati da nema obveze prema štedišama Ljub. banke

SLOVENSKA vlada idućih će dana Banci za međunarodna poravnanja (BIS), Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Republici Hrvatskoj podnijeti dokaze da nema obveza prema štedišama Ljubljanske banke u Zagrebu, rekao je u razgovoru za emisiju ´Odmevi´ drugog dnevnika slovenske televizije predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije Rudi Gabrovec.

Hrvatska je vlada još 1991. godine prihvatila, a Sabor na dan osamostaljenja Hrvatske potvrdio, zakon kojim je devizna štednja Ljubljanske banke Zagreb priznata kao obveza hrvatske države, tvrdi se u prilogu koji je u svom glavnom večernjem dnevniku objavila slovenska televizija, uz tvrdnju kako hrvatske vlasti još od 1991. zavode hrvatske štediše Ljubljanske banke da su njihove devize u Sloveniji.

´Hrvatska je 1991. prihvatila teritorijalno načelo isplate devizne štednje, jednako kao i Slovenija´, izjavio je za slovensku televiziju predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije Rudi Gabrovec. Po njegovim će riječima Slovenija dokumente koji dokazuju da je Hrvatska zakonski obvezna isplatiti štediše, a ne Slovenija, dostaviti Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu gdje se rješava pitanje stare devizne štednje banaka s područja bivše Jugoslavije.

´O tome je bilo napravljena pravna ekspertiza naših stručnjaka, pa ćemo o njoj obavijestiti BIS i Međunarodni monetarni fond´, izjavio je Gabrovec, spomenuvši da je Hrvatska jedina država s područja bivše Jugoslavije koja još nije ratificirala bečki sporazum o sukcesiji SFRJ kojim je određeno da se pitanjem devizne štednje bavi Banka za međunarodna poravnanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrovec je najavio da će o najnovijim otkrićima slovenskih pravnih stručnjaka o hrvatskim zakonima kojima je 1991. preuzela dug Ljubljanske banke govoriti i u drugom dnevniku u 22. sata. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara