Slovenija: Rupel nastavlja diplomatsku ofenzivu

SLOVENIJA nastavlja s internacionalizacijom "diplomatskog rata" s Hrvatskom oko gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.

Kako je za slovensku tiskovnu agenciju STA izjavio šef diplomacije Dimitrij Rupel, koji će u petak i subotu sudjelovati na susretu ministara vanjskih poslova proširene EU u talijanskom ladanjskom mjestu Riva di Garda uz jezero Garda, on će taj susret iskoristiti za prezentiranje pozicija svoje države oko Jadranskog mora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predviđam taj susret iskoristiti i za to da kolege upoznam s napetim odnosima Slovenije i Hrvatske što ih je izazvala hrvatska nakana da proglase isključivi gospodarski pojas u Jadranu", izjavio je Rupel. Slovenski izvori uz Rupelovu izjavu prenose ocjene iz EU-a da je Bruxelles o cijeloj stvari već informiran i da je proglašenje ekonomskih zona u moru dio međunarodnog prava, te izvan nadležnosti EU-a.

Tradicionalno polugodišnje zasjedanje na kojemu europski šefovi diplomacija raspravljaju u neformalnoj atmosferi nekog ljetovališta zemlje koja predsjeda Unijom inače će u Italiji biti posvećeno budućoj međuvladinoj konferenciji o reformi EU-a koja je još predmet prijepora među zemljama - sadašnjim članicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara