Slovenija: Ulaskom u EU nezaposlenost će porasti

Ulaskom u Europsku uniju Slovenija će po ocjenama ministarstva gospodarstva izgubiti 7 do 10 tisuća radnih mjesta, no riječ je o industrijskim granama u kojima bi se to prije ili kasnije dogodilo jer su obućarska, tekstilna i prehrambena industrija nekonkurentne, a radna snaga preskupa u odnosu na daleki istok.

Direktan utjecaj svibanjskog ulaska u EU na nezaposlenost bit će samo u gubitku nekoliko stotina radnih mjesta u carinskim službama i špediciji, ocijenio je u panel-raspravi na komercijalnoj postaji POP-TV tajnik u ministarstvu za europske integracije Andrej Engelman, dok je makroekonomist Jože Mencinger - poznat kao skeptik u pogledu uključivanja u EU - ocijenio da je problem kompleksiniji.

"U EU ćemo imati mnogo manje suverenosti od one koju smo imali zadnjih godina bivše Jugoslavije", kaže Mencinger koji dodaje da je Slovenija učinila dobar potez ne dopuštajući prevelik ulazak stranog kapitala u industriju, kako je to učinila Mađarska koja u tom pogledu već trpi posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Negativan učinak na nezaposlenost bio bi u tom slučaju, ocjenjuju euroskeptici, još i veći kako to pokazuje slučaj ljubljanske tvornice duhana "Tobačna" prodane još 1990. godine za 40 milijuna ondašnjih maraka. Nekoliko stotina radnika bez najave ostat će bez posla, a proizvodnja i strojevi sele se po svoj prilici u Poljsku.

S prijenosom ostvarenja nekih suverenih prava na Bruxelles sami smo se odlučili i tamo ćemo suodlučivati, kazao je potpredsjednik slovenskih demokršćana Lojze Peterle. Nekadašnji predsjendik vlade i ministar vanjskih poslova u prvoj koalicijskoj vladi Janeza Drnovšeka kaže, u suprotnosti s euroskepticima, da bi Slovenija i u Europskoj uniji mogla postati "priča o uspjehu" kako se to dogodilo s Irskom i Finskom nakon uključenja. Peterle tvrdi da treba vjerovati u sposobnost slovenskih ljudi i njihovu poduzetnost, u čemu će im pomagati i europski fondovi. Kao potpuno neosnovane i demagoške ocijenio je priče da bi Slovenija ulaskom u EU mogla izgubiti čak 40.000 radnih mjesta koje nekoliko mjeseci pred uključenje u EU kao glavnu temu za ovogodišnje izbore plasiraju neke stranke s lijevog i desnog ruba političke pozornice.

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara