Slovenija: Žrtve trgovine ljudima imat će poseban tretman

ŽRTVE trgovine ljudima, u prvom redu riječ je o ženama koje se prisiljavaju na prostituciju, ubuduće će u Sloveniji imati poseban tretman, a moći će uz jamstvo jedne nevladine udruge tražiti socijalnomedicinsku rehabilitaciju, te dozvolu boravka do godine dana, ukoliko je riječ o stranim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sporazum kojim je operacionalizirana takva mogućnost potpisali su u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc i predsjednica udruge "Ključ" Katjuša Kodele Kos.

Potpis je rezultat obveza koje je Bohinčevom izjavom iz srpnja ove godine preuzela slovenska vlada na području međunarodne borbe protiv ilegalne trgovine ljudima, a koje predviđaju sređen status i zaštitu takvim osobama. Osim u domu za azil, takve će žrtve moći biti smještene i u tzv. "sigurnim kućama" kojima raspolaže udruga "Ključ". Ukoliko su žrtve uključene u program socijalne rehabilitacije dozvola za privremeni boravak u Sloveniji moći će im se izdavati ne samo do okončanja sudskog postupka, nego i nakon toga, a uz garanciju udruge primat će i osnovnu zdravstvenu zaštitu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara