54.196.215.69 US
 

Slovenska vlada deponirala 38 milijuna dolara za sukcesiju

Piše:
četvrtak, 29.5.2003. 22:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Slovenska vlada donijela je odluku da 38 milijuna dolara, koje je kao svoju kvotu prije mjesec dana dobila iz sredstava bivše Jugoslavije blokiranih u SAD za vrijeme trajanja sankcija protiv Miloševićeva režima, deponira u poseban fond za sukcesiju namijenjen prebijanju potencijalnih računa s bivšom jugoslavenskom federacijom i državama nastalim na području bivše SFRJ.

Kako je nakon redovne sjednice vlade u četvrtak navedeno u priopćenju za javnost, spomenuta su sredstva u sukcesijski fond slovenskog ministarstva financija prebačena, jer je on 21. travnja 1997. godine preuzeo obveze i potraživanja Slovenije prema bivšoj Narodnoj banci Jugoslavije.

Kako je navedeno u priopćenju, bivša Narodna banka Jugoslavije je deponiranu deviznu štednju čuvala u različitim bankama, među ostalim i onima u inozemstvu, a pristup sredstvima imala je samo SR Jugoslavija, odnosno Miloševićev režim. Zbog toga se sredstva koja se postupno deblokiraju na tim računima uključuju u slovenski sukcesijski fond nakon sklapanja bečkog sporazuma o sukcesiji, u skladu s njegovim aneksom C.

Pitanje neovlaštenog korištenja deviznih depozita s računa Narodne banke Jugoslavije u inozemstvu za vrijeme trajanja sankcija bilo je i jedno od glavnih tema rasprave na sastanku odbora za financijsku sukcesiju država-sljednica koji je u srijedu održan u Ljubljani, a tu su došli do izražaja različita stajališta i tumačenja, jer je predstavnik Srbije i Crne Gore Veroljub Dugalić izjavio da NBJ o tim sredstvima u vrijeme trajanja sankcija nije imala podataka, a predstavnik Hrvatke Zdravko Rogić da Hrvatska neće ratificirati sukcesijski sporazum dok se ne otkrije gdje su nestala deponirana sredstva spomenuta u aneksu C bečkog okvirnog sporazuma o sukcesiji, te da je s tim ciljem najavljena i građanska parnica u Njemačkoj protiv LHB banke jer se sumnja da su depozitima za vrijeme trajanja sankcija prebijani krediti nekih poduzeća u Srbiji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Poznata je izjava guvernera NBJ Mlađana Dinkića prilikom preuzimanja dužnosti 2000. godine da je njegov prethodnik Vuk Ognjanović 9. srpnja 1993. godine u Budimpešti s LHB bankom potpisao dokument o "neovlaštenom skidanju 90 milijuna maraka iz jugoslavenskih rezervi za plaćanje duga jednog domaćeg poduzeća".

Kako je u razgovoru za tjednik "Mladina" prošle godine izjavio tadašnji guverner slovenske centralne banke France Arhar, iako je LHB bila u djelomičnom vlasništvu Nove Ljubljanske banke

naloge za pražnjenje računa davali su u Narodnoj banci Jugoslavije i u vrijeme trajanja sankcija. Pri tome je, kako je pojasnio, riječ o osobama koje su imale ovlaštenja, a Beograd se smatrao jedinim sukcesorom SFRJ. Pražnjenje tih računa Arhar je usporedio s djelovanjem bankomata: "Ako netko na bankomatu digne novac karticom kojoj zna šifru, bankar neće ispitivati kako je došao do kartice i zaporke".

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije