23.20.7.34 US
 

Slovenski mediji: Brexit je težak udarac EU koja će se morati federalizirati da preživi

Piše: Hina
ponedjeljak, 27.6.2016. 11:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

ODLUKA Velike Britanije na referendumu o izlasku iz EU-a težak je udarac do sada najuspješnijoj europskoj integraciji koja će se morati mijenjati da bi preživjela, naglasak je većine slovenskih medija, ali i političke elite u kojoj euroskepticizam nije popularan način razmišljanja.

"Brexit je težak udarac samoj ideji, projektu koji je desetljećima osiguravao mir, a Unija će se sada u vrijeme tektonskih pomaka u svijetu opet morati baviti sama sobom. EU-27 bez Velike Britanije morat će se pogledati u lice i priznati da je put kojim korača slijepa ulica", navodi u glavnom komentaru ljubljansko "Delo".

Vodeći dnevnik u Sloveniji piše da će potencijalnu krizu biti teže rješavati u situaciji pred skorašnje izbore u Njemačkoj i Francuskoj, te da među političkim posljedicama Brexita prijeti i "poljuljana ravnoteža" među  članicama.

"Neke od njih boje se dominacije Njemačke, dok se Nijemci boje dominacije mentaliteta perifernog juga", navodi list te dodaje da su se razlike u konceptima pokazale u vrijeme izbjegličke krize čak i među članicama eurozone, te bi se ako bude preokreta "EU mogla naći među gubitnicima u 21. stoljeću".

Dan pred britanski referendum slovenski predsjednik Borut Pahor upozorio je da bez obzira na njegov ishod EU neće više nikad biti ista kao prije njega. Dan poslije u komentaru rezultata u razgovoru za Slovensku televiziju bio je još rezolutniji kazavši "Budućnost EU-a je da bude federalna, u suprotnom je više neće biti".

Nekadašnji premijer i sadašnji predsjednik u Sloveniji je najizraženiji zagovornik njemačkog koncepta federalne Europe i strukturnih reformi kao odgovora na krizu, te ostanka u "čvrstoj jezgri" EU-a sa Francuskom i Njemačkom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Istaknuti ekonomist Mojmir Mrak rekao je da Europa nakon Brexita neće biti ista kao prije, ali da bi još dramatičniji momenti nastupili ako bi se održali referendumi u jačim članicama eurozone poput Francuske i Nizozemske.

Europa je nespremna

"To bi bio kraj projekta europske zajedničke valute, s dramatičnim posljedicama za EU kao cjelinu", kazao je Mrak koji sumnja da trenutno postoji spremnost suoči s nastavkom financijske konsolidacije i boljim upravljenjem eurozonom.

Nakon britanske odluke o izlasku pritisci na periferne države u eurozoni će se povećati, a ne smanjiti, smatra Mrak.

Iako posljedice izlaska Ujedinjenog kraljevstva neće odmah biti dramatične, među njima su i povećanje doprinosa ostalih članica za europski proračun, a za Sloveniju i manji izvoz kao rezultat smanjivanja europskog BDP-a u sljedeće dvije godine za 0,5 do 1 posto, navodi se u analizi utjecajnog slovenskog dnevnika.

Odluka Britanaca zatekla je preostalu Europu nespremnom, navodi u velikom naslovu na prvoj stranici ljubljanski list "Dnevnik", a u prilogu svog britanskog dopisnika tvrdi da je refereendum raspisan zbog sporova u vladajućoj konzervativnoj stranci donio pobjedu "lažljivih političara populista".

"Pobijedile su laži,  ekonomske bajke, engleski nacionalizam i optuživanje EU-a za sve britanske nedaće i grotesknu društvenu nejednakost. Fanatične euroskeptike i eurofobe posljedice Brexita nisu niti zanimale", navodi se u komentaru.

Nova konzervativna vlada koja će na jesen naslijediti Cameronovu odmah će početi smanjivati socijalna i radna prava koja EU jamči svim državljanima. A Euuropska unija će, želi li preživjeti, morati odmaknuti se od neoliberalnog globalizacijskog modela i opet se okrenuti  socijalnim idealima ujedinjene Europe, navodi se u komentaru lista.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije