54.162.173.119 US
 

Slovenski MVP najavljuje odgovor na hrvatsku notu

Piše:
subota, 20.12.2003. 19:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNI tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar u subotu je u telefonskom razgovoru za slovensku televiziju rekao da će Slovenija proučiti i idućih dana službeno odgovoriti na hrvatsku prosvjednu notu povodom dopuna slovenskog pomorskog zakonika kojima se predviđa mogućnost proglašenja morskih pojaseva u Jadranu, ali je odmah ocijenio kako su tvrdnje sadržane u noti neopravdane.

"Dopune našeg pomorskog zakonika nisu u suprotnosti s međunarodnim pravom, štoviše na tragu su nedavne Venecijanske konferencije o razvoju održivog ribarstva u Sredozemlju", rekao je Logar.

On je također ocijenio kako je pokušaj da se hrvatska prosvjedna nota uruči predstavnicima slovenskog veleposlanstva pola sata pred novogodišnjim domjenkom hrvatskog MVP-a (na kojemu se slovenski predstavnici nisu pojavili) neuobičajena.

"Time smo začuđeni i neugodno iznenađeni. To je neprimjereno praksi u međunarodnim odnosima", rekao je Logar.

Slovenski mediji javili su da je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u petak nakon promjena slovenskog pomorskog zakonika promptno reagiralo prosvjednom notom koja je - nakon što nije uspjelo njezino uručenje slovenskim diplomatima u Zagrebu - telefaksom poslana u Ljubljanu.

U noti se, prema slovenskim medijima, slovenska strana poziva na suzdržanost u pogledu mogućih pretenzija na prostor pod hrvatskim suverenitetom ili jurisdikcijom, te ocjenjuje da je promjena pomorskog zakonika Slovenije neuobičajena s obzirom da je Slovenija sebe do sada pravno opisivala kao "geografski prikraćenu državu" bez mogućnosti proglašenja morskih pojaseva. Slovenski potez u noti je ocijenjen suprotan međunarodnom pravu i praksi dogovaranja među Sredozemnim državama.

Slovenski premijer Anton Rop u subotu je u razgovoru za slovensku agenciju STA izjavio da Slovenija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, te naveo da je ona po međunarodnom pravu i "parafiranom" sporazumu Račan-Drnovšek i ranije imala pravo na proglašenje morskog pojasa.

Slovenski mediji u subotu navečer javljaju o "ponovnom zaoštravanju slovensko-hrvatskih odnosa", no dodaju kako je Slovenija otvorena za buduće dogovore s Hrvatskom o svim otvorenim pitanjima. "Idućih će dana biti formirana nova hrvatska vlada. Očekujemo razgovore o svim otvorenim pitanjima u bližoj budućnosti", izjavio je za slovensku televiziju državni tajnik u MVP-u Andrej Logar.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije