Slovenski veleposlanik vratio se u Zagreb, 16. rujna sastanak o gospodarskom pojasu

Slovenski veleposlanik vratio se u Zagreb, 16. rujna sastanak o gospodarskom pojasu

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak ujutro da se nakon konzultacija u Ljubljani u Zagreb vratio veleposlanik u RH Peter Bekeš.

Kako se navodi u priopćenju slovenskog MVP-a, na ovaj se način želi pridonijeti konstruktivnom rješavanju pitanja s Hrvatskom pred sastanak predstavnika ministarstava vanjskih poslova koji će se u utorak održati u Ljubljani, a na kojem će se razgovarati o hrvatskim najavama proširivanja jurisdikcije u Jadranskom moru.

Ljubljana je Bekeša iz Zagreba na konzultacije povukla zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule u "Slobodnoj Dalmaciji", što je u Sloveniji protumačeno kao pogoršanje međusobnih odnosa i negiranje - kako se tvrdi - slovenskog prava izlaza na otvoreno more.

Slovenski diplomati naveli su u petak da s povratkom Bekeša u Zagreb i pred sastanak šefova pravnih službi slovenskog i hrvatskog MVP-a sljedećeg utorka u Ljubljani očekuju "konstruktivan odnos, uvažavanje ravnopravnog položaja, prava i interesa obiju država" i s hrvatske strane.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdio je u četvrtak navečer održavanje sastanka o problemu proširenja jurisdikcije u Jadranskom moru, ponovivši pri tome svoja stajališta kako je riječ o "informativnom", a ne "političkom" sastanku na strukovnoj razini. Osim toga, u Ljubljani dodaju da bi sastanak mogao biti uvod u razgovore o postizanju zajedničkih stajališta Slovenije, Hrvatske i drugih "jadranskih" država pred konferenciju o pitanjima ribarstva u Sredozemlju koja će se održati u studenom ove godine u Veneciji.

Slovenci prihvatili sastanak o gospodarskom pojasu

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u četvrtak navečer da je prihvatilo hrvatsku inicijativu o održavanju sastanka u vezi gospodarskog pojasa na Jadranu, koji će se organizirati 16. rujna u Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je navedeno u priopćenju za javnost slovenskog MVP-a, sastanak na kojemu bi se 16. ovog mjeseca sastali šefovi pravnih službi dvaju ministarstava vanjskih poslova, mogao bi biti podloga za utvrđivanje zajedničkih stajališta za europsku konferenciju o ribarstvu u Sredozemlju koja će se u studenom ove godine održati u Veneciji.

U priopćnju se također navodi da će se raditi o "prvom bilateralnom sastanku" namijenjenom samo predstavljanju hrvatskih stajališta o proširenju jurisdikcije na Jadranskom moru, te se dodaje da su ta pitanja "kompleksna i strukovno zahtjevna".

Službeni Zagreb, navodi se u priopćenju, uputio je 5. rujna inicijativu za održavanje sastanka sa slovenskom stranom.

Sastanak stručnih izaslanstava Hrvatske i Slovenije na kojem će se razgovarati o hrvatskoj namjeri proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu održat će se 16. rujna u Šmarješkim toplicama u Sloveniji, potvrdila je u petak za Hinu i glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova Natalija Bukovec.

Ona je kazala da je Hrvatska predlagala sastanak na razini zamjenika ministra vanjskih poslova, ali je slovenska strana pristala na razinu načelnika odjela MVP-a za međunarodno pravo.

Hrvatska strana će na sastanku iznijeti svoja stajališta glede mogućeg proglašenja gospodarskog pojasa, rekla je Bukovec, dodajući da je još uvijek prerano komentirati što se može očekivati od sastanka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara