slunjski ekolozi upozorili da se otkinula sedrena barijera na mrežnici

Ekološka udruga Ekos u Slunju izvijestila je danas slunjskog gradonačelnika da se jučer otkinula osam metara duga sedrena barijera na slapu rijeke Mrežnice u Gornjem Primišlju, nizvodno od Vojnog vježbališta "Eugen Kvaternik", te je od njega zatražila da ispita je li ta ekološka šteta u vezi sa združenom vojnom vježbom Hrvatske vojske, Američke mornarice te makedonske, albanske, rumunjske, bugarske i grčke vojske, koja je počela u nedjelju, 15. veljače, a trajat će do kraja lipnja.

Predsjednik slunjske ekološke udruge Željko Lalić za Hinu je telefonom izjavio kako je također zatražio da odgovorne službe obave istragu i o tome obavijeste ekologe.

Ocijenio je da je otkidanje sedrene barijere na slapu rijeke Mrežnice "ekološka katastrofa, koja bi mogla uzrokovati i promjenu toka rijeke Mrežnice". "Nije riječ samo o vojnoj vježbi koja je u tijeku nego i o redovitim aktivnostima (na slunjskom vojnom vježbalištu), jer detonacije sigurno utječu na osjetljivo kraško tlo, pogotovo kad se uništavaju velike količine minsko-eksplozivnih sredstava i kad se izvode topničke i tenkovske vježbe", rekao je predsjednik Ekosa.

Naglasio je da Ekos stoga zahtijeva da se sva vojna djelovanja na Vježbalištu smanje na najmanju moguću mjeru i usklade s najvišim standardima zaštite okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako ulazimo u NATO, neka i na slunjskom vježbalištu vrijede visoki NATO-ovi standardi zaštite prirode", ističe predsjednik slunjskih ekologa.

Slunjski gradonačelnik Ivan Bogović za Hinu je izjavio kako ne zna da je na Vježbalištu pucano iz teškog oružja, što bi uzrokovalo detonacije štetne za okoliš. Također je izvijestio kako je za sutra uglavio sastanak s predsjednikom Ekosa Lalićem i slunjskim predstavnikom u Povjerenstvu za izradu "Studije o utjecaju vojnog vježbališta na okoliš" Franjom Žgelom, koju izrađuje Ministarstvo zaštite okoliša. Na sastanku će se razmotriti ta studija te pokušati utvrditi što se točno dogodilo na rijeci Mrežnici.

Gradonačelnik je istaknuo da Slunj prvi put ima (gospodarsku ) korist od vojnog vježbališta, odnosno da je u sklopu inženjerijskih vježba dogovoreno da Američka mornarica od 15. travnja besplatno izgradi 10.730 metara dugačak vodovod od Slunja prema granici s BiH (Popovac-Lađevac-Furjan), te osigura cijevi i ostali materijal vrijedan oko 250.000 dolara. Vodovod bi trebao biti gotov do kraja vježbe, u lipnju ove godine, doznaje se od slunjskog gradonačelnika.

(Hina) xvhor/xsp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara