Smrt Kadirova ostavila politički vakuum u Čečeniji

SMRT čečenskog predsjednika Ahmada Kadirova, koji je ubijen u nedjelju u atentatu na stadionu u glavnom gradu Čečenije Groznom, ostavila je politički vakuum u toj pobunjenoj ruskoj republici, ocjenjuju u ponedjeljak političari i analitičari.

"Smrt Kadirova je ostavila politički vakuum u Čečeniji" rekao je za radio Eho Moskve zastupnik u ruskom parlamentu Ramazan Abdulatipov, koje je 1999. dogovorio prelazak Kadirova na stranu Kremlja.

"Ispada da nema nikoga tko bi mogao zauzeti njegovo mjesto", izjavio je Abdulatipov.

U listopadu 1999. Vladimir Putin, tada premijer koji će ubrzo postati ruskim predsjednikom, poslao je vojnike kako bi okončao neovisnost koju je izvojevala Čečenija u ratu s Rusijom od 1994.-1996.

"Bio je potreban novi čečenski čelnik", rekao je Abdulatipov. "Od početka je bilo jasno da regija neće prihvatiti čelnika u potpunosti odanog Moskvi i Kadirov je bio idealan izbor".

Tijekom prvog rata u Čečeniji Kadirov se uzdigao na položaj muftije, vjerskog poglavara muslimanske zajednice, i objavio je Rusiji džihad, sveti rat. Međutim, kasnije je prekinuo veze s drugim pobunjeničkim čelnicima okrivljujući ih za pretjerano oslanjanje na stranu pomoć.

On je otvoreno stao na stranu Kremlja i ubrzo je imenovan čelnikom pro-moskovske čečenske administracije. Putin je težio tome da smanji na minimum ruski vojni angažman u Čečeniji i ohrabri Čečene da sami rješavaju svoje probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kadirov se tu pokazao idealnim instrumentom. On je ostao odan Moskvi, ali nije odavao dojam ruskog poslušnika, te je uspio uvjeriti mnoge pobunjeničke zapovjednike da odlože oružje.

Njegov sin Ramzan sastavio je snažnu vojnu silu koja je djelovala protiv pobunjenika u mnogim slučajevima zamjenjujući ruske snage.

U eksploziji bombe na stadionu Dinamo u nedjelju ujutro, do koje je došlo tijekom proslava Dana pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom, život je izgubilo još šest ljudi, među kojima Reutersov reporter, osmogodišnja djevojčica, savjetnik Kadirova i dva zaštitara.

Više od 50 ljudi je ranjeno, uključujući zapovjednika ruskih snaga u Čečeniji generala Valerija Baranova kojemu je amputirana noga. On je pri svijesti i njegovo je stanje "zadovoljavajuće", javila je u ponedjeljak agencija RIA Novosti.

Ceste prema Tsentoroju, rodnom mjestu Kadirova koje je smješteno 50 kilometara jugoistočno od Groznog i gdje je u ponedjeljak počeo trodnevni ispraćaj ubijenog predsjednika, dobro su čuvane. Interfax je javio da je policija uspostavila kontrolne točke na svakih 100 metara uzduž 200 kilometara autoputa koji se proteže s istoka na zapad Čečenije kako bi zajamčila sigurnost gostima koji su stigli iz susjednih pokrajina.

Očekuje se da će biti proglašena trodnevna žalost povodom smrti Kadirova.

(Hina) xkga ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara