Smrt novinarke povod za novi sukob reformatora i konzervativaca

NAGOVJEŠTAJ da je kanadska novinarka pretučena na smrt, puko je nagađanje i još se uvijek istražuje zbog čega je došlo do izljeva krvi u mozak, kazao je u četvrtak visokopozicionirani izvor vlade Islamske Republike Iran u kojoj je taj događaj dodatno zaoštrio odnose reformatora i konzervativaca.

Predsjedničko povjerenstvo zaduženo je istražiti okolnosti smrti fotoreporterke iranskog podrijetla Zahre Kazemi (54), umrle u pritvoru prošlog tjedna, prema naredbi predsjednika države Mohammada Khatamija izdanoj u nedjelju. Iran je najavio da će privesti pravdi osobe odgovorne za njezinu smrt.

"Smrt je nastupila od izljeva krvi u mozak, no zbog čega je do toga došlo i kako je došlo, trebalo bi objaviti povjerenstvo i svaki je drugi komentar puko nagađanje", kazao je za Reuters dužnosnik koji je odbio biti imenovan.

Njegov je komentar korak natrag nakon što je dan ranije iranski potpredsjednik Ali Abtahi, pozivajući se na izvješće ministarstva zdravstva, kazao da je novinarka, uhićena 23. lipnja dok je fotografirala prosvjed pred jednim teheranskim zatvorom, umrla od izljeva krvi u mozak izazvanog batinama.

Njezina smrt "baca vrlo ružnu sliku" na Iran, dodao je Abtahi.

Smrt u teheranskom pritvoru mogla bi produbiti političku krizu između reformatorskih i konzervativnih krugova u Iranu, piše agencija France presse te ističe da za reformatorskog predsjednika Hatamija, trijumfalno izabranog 1997., i ponovo 2001., taj događaj nije mogao pasti u nepogodnijem trenutku.

S jedne strane mladež, koja je u njega polagala sve nade na izborima, u lipnju je masovnim prosvjedima iskazala razočaranje zbog nesposobnosti reformatora u borbi protiv konzervativaca, poglavito u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadalje, sumnjiva smrt u zatvoru ponovo je na međunarodnu scenu dovela bolno pitanje ljudskih prava u Iranu.

Konačno, sve se to dogodilo upravo u vrijeme dok Iran odbija inspekcije postrojenja u kojima razvija atomsku energiju, a za koja Sjedinjene Države sumnjaju da bi mogla kriti i vojni program.

Teheran je, k tomu, nedavno uspješno testirao raketu u čijem je dometu i država Izrael.

U srijedu je Kanada zatražila od Irana da pronađe i kazni krivce i pritom čak dovela u pitanje budućnost svojih odnosa s Teheranom.

Shams al-Waaizin, reformatorski književnik i glasnogovornik Iranskog centra za zaštitu novinara, drži da je Hatami sada na potezu i da, želi li biti uvjerljiv, mora "skidati glave" u protivničkom taboru.

"Oni (reformatori) trebali bi reći tko je sudjelovao u toj aferi, od suca koji je naredio uhićenje (Zahre Kazemi) do osobe koja ju je mučila", ističe al-Waaizin.

A profesor prava na teheranskom sveučilištu Ghassem Choleh-Sadi ističe da sada Hatami mora izabrati hoće li pokazati odlučnost ili priznati poraz pred konzervativcima te da je aferom "dobio dobar izgovor da krene u rat protiv konzervativaca". Profesor zaključuje da je pred reformatorima dodatni pritisak da moraju reagirati jer Iranci počinju oba tabora trpati u isti koš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara