Socijalna kriza: Bolivijski predsjednik odbio dati ostavku

PREDSJEDNIK Bolivije Gonzalo Sanchez de Lozada objavio je u ponedjeljak da neće podnijeti ostavku unatoč masovnim prosvjedima kojima se traži njegov odlazak s vlasti te iako su mu potporu uskratili potpredsjednik i četvorica ministara nezadovoljnih njegovim rješavanjem socijalne krize.

"Neću podnijeti ostavku. Jako sam ozbiljno shvatio mandat koji sam dobio od naroda", izjavio je šef države nakon hitnog sastanka sa svojim ministrima i visokim dužnosnicima vojske i policije o stanju u zemlji.

Bolivijski potpredsjednik Carlos Mesa, ujedno i predsjednik Kognresa, objavio je da uskraćuje potporu predsjedniku, no nije još podnio ostavku koju su, međutim, podnijela četvorica ministara prosvedujući tako protiv nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanchez de Lozada je kritizirao urotu indijanske oporbe Bolivije kojoj je na čelu Evo Morales, vođa proizvođača koke, (od koje se, uz ostalo proizvodi kokain).

Prosvjede pokrenute prije tri tjedna protiv odluke vlade o izvozu prirodnog plina preko Čilea, zemlje s kojom je u prošlosti Bolivija imala brojne pogranične sukobe, ugušile su vojska i policija. Prema bolničkim izvorima poginulo je 40 osoba, a ima puno ranjenih. Samo u ponedjeljak ubijene su 2 osobe.

Proizvođači koke, "cocalerosi" žestoko se protive politici vlade koja je željela uništiti njihove kulture i stoga su se pridužili prosvjedima kojima se od predsjednika traži ostavka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara