23.20.7.34 US
 

Sofija: Organizirani kriminal destabilizira Balkan

Piše:
subota, 6.9.2003. 15:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KRIJUMČARENJE oružja, droge, ljudi i raznih roba destabilizira bivše komunističke države na Balkanu i sprečava njihovu integraciju u euroatlantske strukture, zaključak je međunarodne konferencije o sigurnosti u jugoistočnoj Europi koja se održava u Sofiji.

"Mi smo neintegrirane zemlje s integriranom mafijom. To znači da su sve mafije u boljim odnosima sa zapadnim mafijama nego što smo mi, države, s državama na Zapadu", rekao je albanski ministar obrane Pandeli Majko na konferenciji koja je započela u petak.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson zatražio je od budućih članica Sjevernoatlantskog saveza na Balkanu da "iskorijene kriminal i korupciju te uspostave pravnu državu".

"Nestabilnost Balkana tijekom raspada bivše Jugolsavije učinila je tu regiju osobito podložnom utjecaju organiziranog kriminala i korupcije", istaknuo je američki veleposlanik u Sofiji James Pardew.

"Krijumčarenje, osobito ukradenih vozila, oružja, droge, stranih valuta, putovnica ... potkopava nacionalnu sigurnost i reforme koje poduzimaju vlade", upozorio je.

"Nova podjela rada između skupina organiziranog kriminala na Balkanu rezultirala je povećanom ulogom Albanaca i Turaka u trgovini heroinom, albanskih, makedonskih, bugarskih i turskih kriminalnih skupina u trgovini ljudima i skupinama iz Srbije, Rusije i bivših sovjetskih republika u naručenim ubojstvima", navodi se u izvješću Centra za istraživanja demokracije, bugarskog instituta specijaliziranog za organizirani kriminal.

Geografski položaj Balkana, između Europe i Azije, razlog je zbog kojeg se tom regijom iz Azije u Europu kreću velike količine heroina i stotine tisuća ilegalnih imigranata, ističe se u izvješću.

Bivši veleposlanik Bugarske u NATO-u, Bojko Noev, objasnio je razvoj krijumčarenja na Balkanu "neučinkovitošću" embarga nametnutog Jugoslaviji 90-ih godina. "Problem granica bit će riješen tek kada one više ne budu potrebne: integracija regije" u Europsku uniju "a ne njezina izolacija najbolji je način za rješavanje tog problema", rekao je.

Elite u republikama proisteklima iz bivše Jugoslavije razvile su krijumčarske kanale kako bi zaobišle embargo, osobito kako bi nabavile oružje, ali i naftu i druge proizvode iz Bugarske, Rumunjske i Albanije, navodi Centar za istraživanje demokracije.

Te su kanale kasnije "privatizirali pojedinci i skupine usko povezane s vladajućim elitama" i iskorištavaju ih za krijumčarenje droge, ljudi, ukradenih vozila, cigareta, alkohola, tekstila, šećera i mesa, navodi se u izvješću.

Izvješće objašnjava da su mjere poduzete protiv krijumčarenja i dalje "nečinkovite" jer su iste elite na vlasti već cijelo desetljeće u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. S druge strane, smjena stranaka na vlasti u Bugarskoj, Rumunjskoj i Makedoniji rezultirala je mjerama "koje su dovele samo do promjene ljudi". Svaka nova vlast suzbijala bi krijumčarske lance koje je tolerirala prethodna vlast i štitila vlastite, ističe se u izvješću bugarskog instituta.

Na konferenciji je sudjelovala i hrvatska ministrica obrane Željka Antunović.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije