54.224.99.70 US
 

Split: Eko-projekt rješava vodoopskrbu od Splita do Trogira

Piše:
srijeda, 5.5.2004. 08:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SUTRAŠNJE puštanje u rad crpne stanice Ravne Njive, jednog od najvažnijih vodoopskrbnih dijelova Eko projekta Kaštelanski zaljev, trebalo bi označiti kraj vodoopskrbnim problemima stanovnika Splita, Solina, Kaštela i Trogira.

Nakon te, 5 milijuna eura vrijedne, crpne stanice, koju će svečano uključiti premijer Ivo Sanader dan uoči blagdana Svetoga Dujma, tijekom svibnja u rad će se postupno puštati i drugi objekti koji će osigurati sigurnu opskrbu vodom za stanovnike tih gradova već ovoga ljeta i za idućih najmanje 50 godina, izjavio je direktor Eko-agencije Bogdan Ivančić - Aučina.

Vodoospskrbni sustav Split-Solin-Kaštela-Trogir dio je 143,2 milijuna eura "teškog" projekta Eko - Kaštelanski zaljev koji obuhvaća još dva projekta: kanalizacijski sustav Split-Solin i kanalizacijski sustav Kaštela-Trogir.

Eko - Kaštelanski zaljev najveći je projekt takve vrste na Sredozemlju koji je s ostvarenjem počeo 1998. godine s ciljem čistog mora i sigurne vodoopskrbe. Osim četiri grada uz Kaštelanski zaljev u njega su uključeni država, Splitsko-dalmatinska županija te Hrvatske vode i splitski Vodovod i kanalizacija, kao osnivači Agencije Eko - Kaštelanski zaljev. Od 143,2 milijuna eura 30,7 milijuna dolazi od Europske banke za obnovu i razvoj, a od Svjetske banke 33,2 milijuna. Republika Hrvatska sudjeluje sa 63,3 milijuna eura iz proračuna, Hrvatske vode s 4,5 milijuna, a četiri će grada 11,5 milijuna eura namaknuti povećanom cijenom vode.

Ivančić napominje kako je bilo planirano da sva tri projekta budu dovršena istodobno. No, poteškoću je stvorilo najprije odbijanje Općine Okrug na Ćiovu da kanalizacijski ispust bude na njezinu području, pa je tek nakon tri godine, kada je Okrug napustio projekt, pronađena druga lokacija na trogirskom području, također, s vanjske strane Ćiova.

Poteškoće su stvarali i mještani Stobreča koji su se također bunili protiv ispusta u njihovu zaljevu, zbog čega projekt i u tom dijelu malo kasni. Ipak, zaključio je Ivančić, upravo se završavaju gotovo dvije trećine Eko projekta - Kaštelanski zaljev, odnosno vodoopskrbni sustav Split - Solin - Kaštela - Trogir i kanalizacijski sustav Split - Solin na kojemu su glavni objekti gotovo u potpunosti dovršeni. Jedan od najzahtjevnijih objekata, 2512 metara dug hidrotehnički tunel Stupe kod Stobreča, s uređajem za pročišćavanje, ovih je dana pušten u probni rad. Kada kanalizacijski sustav Split - Solin uistinu proradi sve otpadne vode s tog područja sabirat će se kod hidrotehničkog tunela Stupe gdje će se pročišćene podmorskim putem ispuštati u Brački kanal.

Nova crpna stanica Ravne Njive koja će s izvora rijeke Jadro uzimati do 2000 litara vode u sekundi, vodu će pomoću sofisticiranog sustava "pametno" raspoređivati prema potrebama dijelova u sustavu, tako da se izbjegnu nestašice, primjerice na višim dijelovima Trogira i Kaštela. Ostali vodovodni objekti, pet novih vodosprema, pet crpnih stanica i oko 25 kilometara cjevovoda, trebali bi biti pušteni u rad do lipnja. Među njima je najvažnija crpna stanica Kunčeva Greda u Solinu koja je u završnoj fazi izgradnje.

U lipnju će probno proraditi i kanalizacijski sustav Split - Solin, a u listopadu će početi izgradnja tunela kroz otok Ćiovo, prvog objekta kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir, koji bi trebao biti dovršen do 2007. godine.

(Hina) xdstr yln

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije