Split: HSLS, ASH i HSP traže nove gradske izbore

ČELNICI splitskih ogranaka HSLS-a, ASH i HSP-a zatražili su danas nove gradske izbore, ustvrdivši da u splitskoj gradskoj vlasti manjina kupnjom vijećnika krivotvori volju birača pokušavajući se na taj način što duže održati na vlasti.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare, uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se trebao izabrati novi gradonačelnik, zatražili raspisivanje prijevremenih izbora, jer, kako tvrde, vladajuća koalicija (SDP, HSS, HNS, LS) nema legitimitet.

Ta je koalicija sastavljena od prebjega iz drugih stranaka koji su promjenom stranačkog dresa promijenili i odnose snaga u Gradskom vijeću koji ne odgovaraju izbornim rezultatima, tvrde čelnici tih triju stranaka.

Predsjednik splitskog ogranka HSLS-a Petar Krolo stanje u splitskoj gradskoj vlasti ocijenio je opasnim po demokraciju jer gradom vlada manjina koja krivotvori rezultate izbora iz 2001. godine. To se u ovom gradu događa drugi put, no, kada je to HDZ napravio 1995. "kupivši" vijećnike HSLS-a, HSS-a i DA, svi su mediji, stranke i nevladine udruge ustale u obranu demokracije tvrdeći kako je to udar na višestranačje, a danas svi šute, ustvrdio je Krolo.

Bilo bi moralno ili raspisivanje izbora ili da se građane putem referenduma pita žele li ovu vlast, poručio je čelnik ASH Mate Buljubašić. Ustvrdio je i kako je SDP takvim svojim ponašanjem, ali i svim onim što je učinio hrvatskim radnicima od kada je na vlasti, postao ekstremno desna stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSP-ovac Milijan Sesar pridružio se osudi vijećnika koji su napustili svoje stranke, a zadržali mandate u vijeću. Zauzeo se za izbore kao najjednostavniji izlaz iz te krize jer HSP-u u ovom trenutku izbori odgovaraju i u gradu Splitu.

Trojica stranačkih čelnika na pitanje novinara prognozirali su da bi na idućim izborima HSLS i HSP osvojili najmanje 15 posto glasova, a ASH oko šest posto.

Na pitanje hoće li njihovi vijećnici sutra doći na sjednicu, odgovorili su potvrdno.

Trojica stranačkih čelnika opovrgnula su da je njihovo zajedničko okupljanje najava nove koalicije. Buljubašić je rekao kako to nije koalicija, nego skup oštećenika koji su ostali bez četiriju svojih vijećnika.

Smjena gradonačelnika na pola mandata predviđena je koalicijskim sporazumom, dok je u njezinu sastavu bio i HSLS koji je iz koalicije istupio početkom godine. Tadašnji član HSLS-a Miroslav Buličić, dosadašnji dogradonačelnik, u tom je sporazumu naveden kao kandidat za gradonačelnika. Buličić je u međuvremenu napustio HSLS i sada se na to mjesto kandidira kao nezavisni kandidat.

Zbog izlaska HSLS-a, a uz pristupanje nekih nezavisnih vijećnika, vladajuća koalicija u splitskom Gradskom vijeću sada ima tijesnu većinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara