Split: Imotski gradski vijećnici zatražili ubrzanje stečajeva

Imotski gradonačelnik Ante Lončar s predstavnicima svih stranaka Gradskog vijeća danas se sastao s predsjednikom Trgovačkog suda u Splitu Ivom Bakalićem od kojega su zatražili da svojim autoritetom ubrza provedbu stečajeva u nekadašnjim divovima imotskog gospodarstva Agrokoki, Imostroju, Vodogradnji i Trimotu, u kojima stečajni postupak traje od četiri do čak šest godina.

Nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, imotski gradonačelnik novinarima je rekao kako je sastanak, koji je bio i svojevrstan mirni prosvjed čelnih ljudi Imotskoga nezadovoljnih brzinom stečajnih postupaka, bio konstruktivan te da očekuje kako će uroditi plodom jer bi, kako je kazao, daljnje odugovlačenje postupaka ugrozilo gospodarski razvoj toga kraja s oko tri tisuće nezaposlenih, a ionako teško socijalno stanje još više pogoršalo.

Lončar je rekao kako odugovlačenje smanjuje i vrijednost temeljnog kapitala tih tvrtaka jer je, primjerice, cijena Imostroja, od prvog natječaja do šestog, pala s 3 milijuna na samo 950 tisuća eura.

Gradski su vijećnici predsjednika Trgovačkog suda upozorili i na samovoljno ponašanje nekih stečajnih upravitelja, ističući kako radnici u pojedinim tvrtkama u stečaju ne primaju plaće, iako svakodnevno uredno dolaze na posao i proizvode.

Najgori je primjer, navode imotski vijećnici, slučaj tvrtke Trimot u kojoj je stečajni upravitelj, kažu, samovoljno otpustio dio radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Lončar posebno naglašava kako sastanak s predsjednikom Trgovačkog suda ne znači da političari žele smijeniti ili na bilo koji način utjecati na rad stečajnih upravitelja i samoga suda, ali da građani Imotskog, kojih je iz dana u dan sve više na Zavodu za zapošljavanje, odlučno traže što hitniji završetak dugogodišnjih stečajnih postupaka.

Prema gradonačelnikovim riječima, predsjednik Trgovačkog suda Ivo Bakalić, koji je novinarima odbio dati izjavu s obrazloženjem kako "za to nema potrebe", obećao je kako će učiniti sve da se stečajni postupci ubrzaju.

Grad Imotski, rekao je Lončar, radi toga je spreman odreći se i svojih potraživanja prema tim tvrtkama.

Imotski vijećnici Vladi će uputiti predstavku kojom će zatražiti da poduzme sve potrebno za pokretanje imotskog gospodarstva jer, kako tvrde, bivša je Vlada, da je bila socijalno osjetljiva, mogla riješiti neke stečajne postupke u tvrtkama u kojima je upravo država većinski vlasnik.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara