Split: Izložba djela nastalih na likovnoj koloniji "Maestral"

U galeriji Konzervatorskog zavoda u Splitu večeras je otvorena izložba djela nastalih na ovogodišnjoj 16. zimskoj likovnoj koloniji "Maestral", održanoj početkom godine u istoimenom Domu za djecu, koji na dvjema adresama u Splitu i Kaštelima skrbi o 130ero djece bez roditelja.

Na izložbi sudjeluje 26 umjetnika, sudionika ovogodišnje kolonije, akademskih slikara i amatera, s isto toliko djela, a eventualni prihod od prodanih djela namijenjen je poboljšanju kvalitete života malih štićenika Maestrala, kao i onih koji s napunjenih 18 godina napuštaju Dom, kazala je njegova ravnateljica Tatjana Vukman, zahvaljujući svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju te humane manifestacije kroz 16 godina.

Novinar i publicist Ante Ivanković, jedan od autora predgovora kataloga izložbe ističe kako je kolonija teško održavajući 16-godišnji kontinuitet postala institucijom koja je ispunila dva aspekta: humano-pedagoški i umjetničko-likovni u kojima su se proželi ljubav i želja za pomoći djeci bez roditeljske skrbi i ljubavi na obostrano zadovoljstvo i umjetnika i djece. Važnost i veličinu kolonije, drži Ivanković, na najbolji način potvrđuju likovne veličine koje na njoj svake godine iznova sudjeluju.

Za profesoricu Ankicu Babin najvažnije je, pak, što se u ljuavi prema djeci iz Doma brišu granice velikih i malih, između amatera i akademskih slikara. Tijekom održavanja kolonije Dom postaje umjetničko središte u kojemu se kroz druženje djece i umjetnika stvaraju umjetnička djela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim 35 umjetnika iz Hrvatske, Danske i Bosne i Hercegovine, koji su ove godine izravnim sudjelovanjem u koloniji obogatili njezin "fundus", svoje je radove doniralo njih još 16. Na dosadašnjim kolonijama sudjelovalo je oko 300 umjetnika, među kojima i Pulitika, Jordan, Lacković, Lipovac, Murtić..., a prikupljeno je oko 1 400 likovnih djela.

Ravnateljica Doma Tatjana Vukman naglašava značaj kolonije koja ispunjava slobodno vrijeme djece težeći za tim da se zadovolje njihove potrebe na emocionalnom, kulturnom, spoznajnom, društvenom i estetskom području.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara